Feestelijk optreden voor 40 jaar Kunstonderwijs in Oosterzele

DDL oosterzele dansschool 40 j muziek onderwijs (2)

Oosterzele, 31/10/2017 –  Andy Dhondt, directeur SAMWD Zottegem/filiaal Oosterzele en schepen van onderwijs Marleen Verdonck gaven tijdens een persmoment in GC De Kluize in Scheldewindeke tekst en uitleg over ‘40 jaar kunstonderwijs in Oosterzele. De ‘smaragden’ verjaardag wordt op vrijdag 17 november vanaf 19 u 30 in de dekenale kerk van Oosterzele gevierd met een feestelijk optreden met muziek, woord en dans’. (R 17, foto DDL).

Ook schepen Jeugdzaken, Communicatie & ICT Hanna Courtijn (Oosterzele heeft de jongste schepen van het land, R 17) en cultuurbeleidscoördinator David De Landsheere werden op de persconferentie uitvoerig geïnformeerd over de de viering van 40 jaar kunstonderwijs, de geschiedenis, de huidige stand van zaken en het toekomstperspectief van het kunstonderwijs in Oosterzele. De toekomst ziet er veelbelovend uit. Er zijn nog heel wat mogelijkheden. Directeur Andy Dhondt: ‘Het Filiaal Oosterzele is ondertussen optimaal geïntegreerd in het vrije tijds-, cultuur- en onderwijsbeleid van de gemeente Oosterzele. Momenteel volgen 235 leerlingen uit Oosterzele les in het Filiaal en en in de Academie. We zijn fier op dit leerlingenaantal. We blijven inzetten op kwalitatief en aantrekkelijk kunstonderwijs. Wie interesse heeft in muziek en dans is van harte welkom’, weet Andy Dhondt. Leerkrachten en leerlingen uit de dans- en muziekafdeling werken momenteel heel gepassioneerd aan de feestelijke voorstelling met rode draad ‘Een lied voor de maan’, een verhaal van Toon Tellegem.

Een stuk geschiedenis

Op 25 juni 1977 nam de gemeenteraad van Oosterzele, onder voorzitterschap van burgemeester Marcel Pien, het besluit notenleerlessen in de fusiegemeente Oosterzele te organiseren om muzikanten op te leiden voor de muziekmaatschappijen van Oosterzele. De cursus startte met twee lesuren op 1 september 1977. Tot dan verzorgde elke muziekvereniging de eigen muzieklessen. Een twintigtal jongeren volgde meteen de lessen notenleer en blokfluit. De lerarenuren, de omkadering en de accommodatie werden gefinancierd door de gemeente. In het schooljaar 1979 — 1980 werd na een positief advies van de provincie een Gemeentelijke Muziekschool opgericht. In het schooljaar 1981 — 1982 volgden al 100 leerlingen les in de muziekschool. Gaandeweg werd het instrumentenaanbod uitgebreid. Vanaf 1991 werd ook de balletafdeling opgericht. De grote verandering kwam er in het schooljaar 2000 — 2001: de gemeentelijke muziekschool Oosterzele werd geleidelijk aan, jaar per jaar, uitgebouwd tot een filiaal van de SAMWD Zottegem. In deze overgangsfase doofde het gemeentelijk systeem uit. Het zorgde voor een soms moeilijke overgangsperiode: leraren, leerlingen, leerplannen, omkadering en accommodatie moesten voldoen aan decretale normen. Hierdoor konden de volwassenen geen les meer volgen in het filiaal en kon er geen hogere graad in het filiaal georganiseerd worden. Dit zorgde er evenwel voor dat het filiaal deel uitmaakte van een sterk artistiek pedagogisch project en dat de leraarsuren en omkadering gesubsidieerd werden door het Ministerie van Onderwijs. Sinds 2009 is de volledige integratie van het filiaal Oosterzele in de SAMWD Zottegem een feit. Alle gemeentelijke cursussen zijn stopgezet. Na een verhuis naar het IZOO betrekt het filiaal sinds 2014 de gebouwen van het GILO Scheldewindeke voor muziek en een lokaal in de bibliotheek voor piano. De dansafdeling heeft, na een tussenstop in de VBS Scheldewindeke, haar uiteindelijke stek gevonden in het GILO Oosterzele.

Tickets

Het 40 jarig bestaan van het kunstonderwijs in Oosterzele kan niet voorbijgaan zonder een feestelijk optreden. Noteer alvast, vrijdag 17 november, 19 u 30 (toegang vanaf 19 u), Sint-Gangulfuskerk Oosterzele. Tickets kosten 5 euro in voorverkoop, aan de kassa 6 euro. Kinderen krijgen gratis toegang mits reservatie. Het wordt gegarandeerd alweer een topoptreden, dat je niet mag missen. De vorige events kregen lovende recensies. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de leerkrachten, in het Filiaal, Stationsstraat 17 Scheldewindeke. Info:  www.samwdzottegem.be.

Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle

                                                           
X