“Mooie tradities mogen niet verloren gaan”

3032075-b68567d249b327962ed2600f956aac0d

Nederzwalm/Hermelgem, 31/10/2017 – Morgen is er een speciale misviering in de kerk van Nederzwalm-Hermelgem. “Zoals vroeger”, aldus oud-burgemeester Basiel Eeckhout.

“Mooie tradities mogen niet verloren gaan.  Enkele jaren terug waren er op 1 november (Alderheligen in de volksmond voor Allerheiligen) nog 4 missen, telkens met volle kerk. Er was ook de jaarlijkse grote kermis met circus, autoscooter, paardenmolen en kinderspelen. Maar met de komst van de nieuwe pastoor en de bijhorende reorganisatie van het kerkelijk gebeuren in de streek was er in 2015 geen enkele kerkelijke activiteit meer. Nederzwalm – Hermelgem beschikt over een belangrijk reliekschrijn – enig in Vlaanderen – en in hoofdzaak werk van Emeritus Pastoor, EH Gabriel Schollaert, die vrijwillig de taak op zich neemt om na de mis dit schrijn aan het publiek voor te stellen en toe te lichten. Maar – er is meer – veel meer. Aansluitend bij de Mis en de voorstelling van het reliekschrijn, volgt een toelichting over de fusie van de parochies Hermelgem en Nederzwalm, in 1847 – dus 170 jaar geleden – bevestigd door tal van teksten, plannen, en kaarten vanaf 1223 die historisch juist de geschiedenis van de dorpen weergeven.”

Praktisch

Woensdag 1 november 2017 om 10u00. Opgeluisterd door kerkkoor Zwalm-Horebeke zal de plechtigheid opluisteren. Sven Vermassen bespeelt het uniek waardevol orgel dat Nederzwalm rijk is. De hele Zwalmse gemeenschap en ook ver daarbuiten kan er die dag zijn overledenen herdenken. Er zal een kruisje of prentje uitgereikt worden ter nagedachtenis van de overledenen van het voorbije jaar. Na de mis biedt het Feestcomit é van Nederzwalm/Hermelgem alle aanwezigen een glas aan en ook in Cafe In de Patrijs wordt iedereen een gratis consumptie aangeboden.

Bert Broos  

X