Laatste tentoonstelling van het jaar in Kunsthuis deCafe

IMG_8522.JPG

09/11/2017 –  Kunsthuis deCafe organiseert zijn laatste tentoonstelling van 2017 met enkele toptalenten uit de hedendaagse kunstscene.

Curator Nadine Prieels hanteerde als rode draad de verhalende inslag van de werken van Steven Peters Caraballo, Ellen Vrijsen, Bram Antheunis en Marc Galle.

Rijzende ster

Steven Peters Caraballo uit Hasselt is een rijzende ster in de actuele kunst. Met een teken- en schildertechniek die refereert aan de oude Vlaamse meesters, brengt hij hedendaagse onderwerpen tot tweedimensionaal leven. Hij overrompelt de toeschouwer met de tegenstelling tussen illusie en realiteit. Zijn meisjesportretten staan met de rug naar de kijker. Een rioolmond wijst op de schoonheid van vergankelijkheid, balletschoenen en een statiekostuum wachten op menselijk ingrijpen. Steven schept zo leegte in een omgeving, tijdloos en sensueel. Naast zijn deelname aan de prestigieuze Brugse PAK-expo Dark Matters II, vond hij nog tijd en enthousiasme om ook in Zottegem een afdruk na te laten.

Persoonlijk

Ellen Vrijsen komt uit de Kempen en geeft les in het hoger kunstonderwijs. Zij schildert als het ware romans, wandelingen langs de levens van haarzelf en anderen. Haar levendige doeken in een pastelleuze kleurzetting tonen ontmoetingen van menselijke en dierlijke personages in situaties die je als een puzzel moet benaderen en waarin je het verhaal moet ondergaan. Een en al vaak persoonlijke emotie schildert Ellen vanuit haar wonderlijke en soms fantastische gevoelssfeer. Blikvanger in Zottegem is het gigantische doek The Waiting Room, dat een sterk autobiografisch karakter heeft.

Eigen bodem

Van eigen Zottegemse bodem, maar zeker niet minder talentvol, is er Bram Antheunis. Hij won de eerste editie van de plaatselijke kunstwedstrijd ID en haalde onlangs nog de Leonard Cohenprijs van radio één binnen, waarvoor hij momenteel in Montreal vertoeft. Bram maakt schilderijtjes, collages en assemblages waarbij hij zich vaak elementen uit het leven van anderen toe-eigent om daarmee nieuwe werkelijkheden te cre ëren. In deCafe bouwt hij zo verhalen op rond historische figuren zoals de codekraker Alan Turing, maar ook rond volslagen onbekenden, zoals ene Gilbert Cornelis. Bram maakt vooral heel persoonlijke en intimistische juweeltjes, die de fragiliteit van het leven weerspiegelen, soms zelfs letterlijk, zoals zijn kaartenhuisje met als titel ‘wankel’.

Gastheer

Tot slot zijn er nog enkele recente en nieuwe werkjes van deCafe-gastheer Marc Galle, die onder meer inspeelde op het werk van Bram Antheunis met een even intimistische bewerking van Brams collage l’Un et l’autre. Gastvrouw en curator Nadine Prieels stond in voor de selectie van het werk.

Praktisch

De tentoonstelling opent met een vernissage vanavond donderdag 9 november om 20 u in kunsthuis deCafe, Noordstraat 39, te Zottegem en zal nog te zien zijn de volgende drie weekends op zaterdag en zondag telkens van 15-18u.

X