Trajectcontrole N42 werkt niet zoals het moet

Trajectcontrole N42 (1).JPG

17/11/2017 –  De trajectcontrole op de N42 in Oosterzele blijkt nog steeds niet volledig operationeel. Dat blijkt uit een vraag van Open VLD Plus-fractieleider Filip Michiels aan het Agentschap Wegen en Verkeer.  

“Ik heb op 28 augustus de cijfers opgevraagd van het aantal gecontroleerde voertuigen. en dinsdag werd mij bevestigd dat Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nog een aantal zaken moet regulariseren”, aldus Filip Michiel. “Ik heb daarop onmiddellijk ook gepolst bij het kabinet van bevoegd minister Ben Weyts om te kijken wat de oorzaak zou zijn van deze vertraging van de inwerkingtreding. Het kabinet bevestigde gisteren dat de trajectcontrole eerstdaags operationeel zijn. De vertraging van de laatste weken zouden een reglementaire reden hebben, trajectcontrole vereist immers uniforme snelheid op het ganse trac é.”

“Gecoördineerde aanpak inbraakpreventie noodzakelijk”

“Bij de eerste aankondigingen van de trajectcontrole hebben we met Open VLD Plus aangegeven dat het vreemd is dat, ondanks de heikele financi ële situatie en het negatief advies van de politiezone, de gemeente hiervoor middelen wou ophoesten die eerder niet voorzien waren in het meerjarenplan. Werk maken van inbraakpreventie is principieel verdedigbaar. Maar wanneer de overige gewestwegen niet omsloten worden door camera’s, zoeken dieven gewoon een andere vluchtweg. Voor zulke veiligheidsvraagstukken moet worden samengewerkt met alle gemeenten van de politiezone en eventueel met andere buurgemeenten.”

“Het feit dat Oosterzele toen solo-slim speelde heeft ook zijn financi ële consequenties gehad. Oosterzele heeft een groot stuk van de kosten moeten ophoesten, later heeft Vlaanderen beslist om voor andere trajectcontroles die kosten zelf te dragen. Wij blijven vragen naar een gecoördineerde aanpak, zeker in het kader van inbraakpreventie. Gelijk met de aankondiging van de trajectcontrole ter hoogte van ” ’t Parksken” werd ook aangegeven om trajectcontrole te voorzien ter hoogte van de Schoolstraat in Gijzenzele. Die ANPR-controle staat er nog niet. Ook de mobiele camera, nuttig tegen sluikstorters of fietsdiefstallen, die volgens de aankondigingen van de meerderheid in het voorjaar 2017 in gebruik zou worden genomen, zijn vandaag nog steeds niet operationeel.”

Raadslid Guy De Smet  laat weten dat hij op de volgende verkeerscommissie zal informeren naar een stand van zaken over de totaalaanpak. Michiels zal op de komende gemeenteraad ook informeren naar het uitblijven van de andere mobiele camera’s om in te zetten tegen sluikstorten en fietsdiefstallen.