Tentoonstelling in Alle-Heiligenkerk is uniek in Vlaanderen

3037321-3599f47abfebd740efd5103ec9579039

22/11/2017 –   In heel Vlaanderen is er maar één parochie met die patroonheilige Alle – heiligen. Mensen die de expo nog willen bekijken in de Alle- Heiligenkerk in Nederzwalm kunnen daar nog terecht na elke misviering en dit tot voor de kerstperiode. (BB)

In 1777 werd dit dorp Nederswalm of Allerheiligeswalm genoemd. Dit vinden we terug op de kaart van Ferraris. De parochies Hermelgem en Nederzwalm werden samengevoegd in 1847. In Hermelgem stond de kerk vlak bij de Schelde in de huidige Peperstraat. Bij de fusie had Nederzwalm minder inwoners dan Hermelgem. De parochie Hermelgem behoorde immers toe bij de abdij van Anchin ( n-Fr) Waarom fuseerden deze twee parochies?

Gewezen burgemeester Basiel Eeckhout deed hier veel opzoekwerk naar. Basiel Eeckhout:

“De kerk van Hermelgem bestond reeds in 1223 maar was in 1845 echt bouwvallig. Het geld om deze kerk te herstellen diende van Anchin te komen maar kwam niet. De besturen en de pastoor in Hermelgem beslisten dan maar om in 1847 tot samenvoeging. Twee jaar later deden de burgerlijke overheden hetzelfde en Nederzwalm — Hermelgem was als naam geboren. Kunstwerken en interieur werden in 1847 grotendeels overgebracht naar Nederzwalm. Tijdens WO II werd het nog resterende gedeelte afgebroken ( de schuur) om zo de weg naar de noodbrug te verbeteren. Een laatste achtergebleven muur verdween pas in 1949.”

Bert Broos.