Stappen in Zarlardinge met veel hindernissen

IMG_20171126_105108.jpg

28/11/2017 –  Iedere zondagmorgen gaat Rebus op stap in een van de deelgemeenten of in aangrenzende gemeenten.

Doel is om langs veilige wegen en in de natuur wat te ontspannen, genieten van de natuur en de woonomgeving beter leren kennen. De twee voorbije zondagen was Zarlardinge aan de beurt. Het langgerekte dorp, met iets meer dan duizend inwoners, werd verkend in een Noord- en Zuidwandeling.

Niet op straat lopen!

Zarlardinge heeft heel wat troeven: de dorpskerk met de spitse toren, de natuur van het Brouwier- en Kohoorbos, de mattentaarten, de uitgestrekte landbouwvelden, de waterbronnen en frisse beekjes, het mooie uitzicht vanop de hoogvlakte naar de ruime omgeving, het wateropvangbekken, het opgefriste kerkhof en de Kunstenaarsroute. Vlakbij staat ook de Kapel te Koroot (1632)aan de Kloosterstraat in Everbeek.

Alleen kan men heel van deze plaatsen niet bereiken. Dat komt omdat ook hier heel wat buurtwegen (openbare wegen) onwettig zijn ingepikt onder druk van particulieren, de landbouw, de jacht…Dat terwijl het stadsbestuur gewoon toekijkt. En dan wordt men verplicht ‘op straat’ te stappen. En straten als Lessensestraat, Longpont, Pastorijstraat… zijn wel gevaarlijk. Onverantwoord om daar wandel- en fietsparcours op uit te tekenen!

Stappen en fietsen in onze buurt

Rebus zal ook nu weer het stadsbestuur, oppositie, dorpsraad en andere verenigingen laten weten dat de vroegere niet afgeschafte verbindingen moeten hersteld worden. Dit in het algemeen belang en voor de ontwikkeling van de streek. Tussen Kohoorstraat en Rekstraat en Dommelstraat, tussen Molen-te-veel en Kanakkendries, tussen Kanakkendries en Watermolenstraat, van de Watermolenstraat naar Goeferdinge….

Het doel van de vereniging is heel helder: ‘Iedereen moet vanuit zijn buurt veilig en in de natuur kunnen stappen en fietsen.’

De volgende drie zondagen (3, 10 en 17 december) wordt Onkerzele verkend. Afspraak om 10 uur aan de kerk voor tochten naar de stadsmuren, de Gavers , de landbouw op de zuidkant van de Oudenberg. Welkom!

Armand Matthijs    26.11.2017 (35)

Foto  Geert Van Lierde