Eigenaars zonnepanelen blijven extra betalen

Zonnepanelen

28/11/2017 – Enkel wie er tijdig bij was en nu groenestroomcertificaten ontvangt, doet er nog zijn voordeel mee.  Maar al de anderen die zich door overheidscampagnes lieten overhalen om toch zonnepanelen te plaatsen, moeten jaren wachten om hun investering   enigszins terug te verdienen.

In Vlaanderen moeten bezitters van zonnepanelen extra prosumententarief betalen als ze de opgewekte elektriciteit eerst op het net zetten en daarna terug verbruiken..   Nog een geluk dat Test-Aankoop er met een rechtszaak in slaagde om de beruchte Turteltaks te laten afschaffen. Burgers die na het stopzetten van toekenning van groenestroomcertificaten nog zonnepanelen installeerden en aansloten op het elektriciteitsnet zijn misnoegd. Ze spanden een rechtszaak in omdat ze niet billijk vonden dat ze prosumententarief moesten betalen. Maar het Hof van Beroep stelde hen in het ongelijk. Gevolg het prosumententarief blijft van kracht. Benieuwd hoeveel Vlamingen zich nog   laten overhalen tot het plaatsen van veel zonnepanelen. Wie toch nog zonnepanelen plaatst heeft er alle belang bij niet meer te plaatsen dan je aan elektriciteit op één jaar kunt verbruiken en op die wijze het prosumententarief te beperken . Of volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet de opgewekte elektriciteit direct verbruiken of opslaan in batterijen, dan hoeft men geen prosumententarief te betalen.

Freddy De Schuiteneer.