AIRbezenproject in Geraardsbergen. Wat gebeurt met de resultaten?

xxxx.jpg

29/11/2017 – Woensdag 22 november werden de plaatselijke resultaten voorgesteld in Nederboelare. Heel wat medewerkers aan dit burgeronderzoek waren met de wagen gekomen.

We weten het intussen al: mensen met aandoeningen van de luchtwegen, wonen meestal op plaatsen met een grote concentratie aan fijn stof.  Nederboelare, het Centrum en Schendelbeke, de plaatsen met groeiende autofiles, scoorden het meest ongunstig. Onder meer in Goeferdinge, Grimminge en Idegem waren de resultaten dan weer eerder gunstig.

Bebouwing en verkeer bepalen resultaat

Met het AIRbezenproject van Beweging.net, CM, Universiteit Antwerpen en de provincie werden in Geraardsbergen zowat 150 aardbeiplantjes aan huizen geplaatst. Met het onderzoek van de blaadjes van deze vruchten kan men vaststellen hoe het gesteld is met de lucht, onze voornaamste levensbron,” verduidelijkte Schepen Van Trimpont namens de organisatie.

Het resultaat lag hier ook in de lijn van de algemene vaststelling: sterke verkeerssituaties en minder open en groene bebouwing zorgen voor hogere waarden van luchtvervuiling. Mensen uit minder vervuilde omgeving komen wellicht dikwijls met de wagen naar de meer vervuilde plaatsen.

De vraag is natuurlijk wat iedereen zal aanvangen met de toegenomen kennis van de woonomgeving.

De gemeten cijfers

Goeferdinge

24,67

Viane

29

Zandbergen

31,4

Smeerebbe

31,5

Nieuwenhove

37,5

Zarlardinge

40

Onkerzele

48,5

Overboelare

49,44

Moerbeke

49,57

Ophasselt

47,75

Schendelbeke

53,4

Nederboelare

55,43

Centrum

68,86

Alle deelgemeenten of gemiddelde

45,68

Meer informatie over het project: www.Airbezen.be

Armand Matthijs 25.11.2017(33)

Foto: De grote groep van medewerkers aan het plaatselijk gezondheidsonderzoek.