E-mailtje: ‘Over Sinterklaas en Zwarte Piet!’

1-schoenen voor de Sint  8[1].jpg

03/12/2017 –  Ik ben 68 jaar, en 62 a 63 jaar geleden werd er ons geleerd dat Sinterklaas zijn knecht zwart zag van het roet. Hij was de man die de Sint zijn bakker was, die de stoven en ovens deed branden om speculaas te bakken en de chocolade te smelten. Hij kroop ook als eerste door de schouw, om het speelgoed bij de aard te zetten, en was hierdoor steeds zo zwart als roet. Niemand heeft ons ooit verteld dat Piet niet van een ander ras was dan de blanke Sinterklaas.

ecolumn uit goeferdinge karel-depelsemaeker-banner

Trouwens, komt de Sint eigenlijk niet uit Turkije? Piet had ook een roe mee en een zak. Een zak met speelgoed en een zak voor stoute kinderen in te deponeren. Ik weet nog hoe ik me eens, als kind, met zwart schoensmeer had ingewreven om naast mijn zus, die de Sint was, te staan. Niemand van ons dacht toen aan een man van het Zwarte van ras.

Later toen op de tv wanneer Sinterklaas in Nederland aankwam, zagen we dat de vele pieten krulhaar hadden een oorbellen droegen, wat aan Zwarte mensen uit Afrika liet denken.

Onze Piet is dus een blanke knecht, een bakker die zwart ziet van te werken. Ook in de zomer naast de dorsmachines liepen er mensen die zwart zagen van hun taak uit te voeren. Zo had de welgekende loonwerker ‘Slom’ uit Viane steeds een knecht mee wanneer hij bij de een of andere landbouwer een partij graan kwam maaidorsen; die man zag er echt bruin uit door steeds naast de pikdorser in de zon te werken. Hij zorgde ervoor dat al graan in de machine terecht kwam, hij deed dit met een gaffel op een lange steel. Bij de eerste maaidorsers (pikdorsers) werd het graan ook in jutten zakken opgevangen en niet in een grote opvangcontainer die nu naast de pikdorser meerijdt. De knecht moest dan ook regelmatig de machine opkruipen om de zakken te binden en ze op een kar te deponeren, moeste arbeid, waarbij hij steeds veel kaft dat uit de pikdorser vloog over hem kreeg. Daar dat die man steeds zwart zag en met zakken bezig was werd hij ‘Slom zijne Zwarte Piet’ genaamd. Een man zoals ik en jij, die er door zijn dagtaak steeds zwart uitzag.

In het Vlaams Brabantse Vollezele, een deelgemeente van Galmaarden, ligt de Congoberg, een oude getuigenheuvel. Doordat bijna alle mannen die daar rond de eeuwwisseling van 19de en de 20ste eeuw woonden, naar de Borinage in de koolmijnen gingen werken en zwart naar huis terugkeerden werd hun gehucht de Congoberg genaamd!

Karel De Pelsemaeker

Een Sinterklaasstory:

Op zaterdagnamiddag, 18 november, kwam Sinterklaas per schip in Antwerpen aan. Als hem de vraag werd gesteld waarom hij de ‘Masjid Noor-UlHaram moskee’ aan de Van Kerckhovenstraat, niet wou binnengaan? Antwoordde hij: ‘Daar staan toch wat teveel schoenen! – kdp. —