Formidabele Leen Persijn in GC De Kluize Scheldewindeke – Een groot hart voor het Scheldeoffensief Merelbeke

DDL 2017 12 03 oosterzele ma&p leen persijn als de noot het hoogst is (37)

06/12/2017 –  De theaterzaal van het Gemeenschapscentrum De Kluize in Scheldewindeke was aardig volgelopen voor het concert ‘Als de Noot het hoogst is’. Ronduit een topprestatie van onze bloedeigen Leen Persijn. In een wervelwind van songs en geflankeerd door drie uitstekende muzikanten Patrick De Smedt (piano), Eddy Peremans (gitaren) en Dirk De Schoenmaker (multi-instrumentalist) maakte Leen Persijn snel duidelijk dat ze onbetwistbaar een formidabele zangeres én actrice is. (R 17, foto’s DDL).

Het zalig avondje werd schitterend en in stijl geïntroduceerd en afgesloten door presentatrice Helena De Muynck. Dat Leen Persijn alle registers zou opentrekken was snel duidelijk. Complexloos amusement. Een perfecte avond. Voor minder wilde de 74 — jarige Leen Persijn (wat een energie!) niet gaan. Stond daar een klassedame te performen? Alleszins. Het concert ‘Als de Noot het hoogst is’ was gepolijst, evenwichtig, mooi uitgebouwd en netjes ingedeeld in twee blokken. Het publiek houdt van haar, was vlug in de ban van haar vocale superioriteit. Een optreden van Leen Persijn is vooral luisteren, kijken en genieten. ‘Ster’ Persijn heeft dan ook al lang geleerd wat zo’n avond inhoudt. Met een uitgebalanceerde verzameling songs (rode draad, de liefde) kon het echt niet fout lopen. Eigenlijk hoeft ze zich niet meer te bewijzen, ze blijft zich amuseren op de scene. Ze voelt zich nergens beter dan op een podium. Ze zet haar eigen liedjes als songs van anderen naar haar hand. Geef haar drie muzikanten en ze is vertrokken. Zo zit ze in elkaar. Een brok dynamiet. Vol overgave. Staat ontspannen op het podium. Wat bezielt haar om nog te blijven zingen en acteren? Het is de magie die haar er naar toe zuigt. De passie. Ze moet het toneel op. De energie van een heel leven. Een en al zwierige charme, warmte en een welbespraaktheid om u tegen te zeggen. Ze heeft het vermogen om een brug te slaan met het publiek.
Postuum eerbetoon Pierre Pipyn
Een mooi gebaar van Leen Persijn. Ze bracht een postuum eerbetoon aan Pierre Pipyn, die op 24 april 2016 op 51 — jarige leeftijd overleed. Hij was medestichter van de vzw MA&P (Music Amusement & Entertainment Performances). Samen organiseerde hij met Marie — Anne De Groote concerten voor het goede doel. Het was de wens van Pierre dat de concerten zouden doorgaan. Hij bruiste van energie en levenslust. Uw reporter 17 leerde hem kennen als een opmerkelijke en warme mens. Aimabel in de omgang. Innemend, dat getuigt al wie met hem mocht samenzijn. Het doet goed te weten dat er in het ‘ik’-tijdperk nog mensen waren zoals Pierre Pipyn, die een groot hart toonde voor het goede doel. We kunnen niet genoeg onderstrepen hoe lovenswaardig het initiatief was van MA&P om op zaterdag 2 december in het Gemeenschapscentrum De Kluize in Scheldewindeke opnieuw een concert te organiseren voor het goede doel.
Het Scheldeoffensief
Ma&P toonde dit keer een groot hart voor ‘Het Scheldeoffensief’ uit Merelbeke. Dit gespecialiseerd theaterlabo heeft als doel een poule op te bouwen van acteurs met een beperking om inclusieve theatervoorstellingen te produceren voor een breed publiek. Een mooi initiatief van Frank Dierens en An Van Den Bergh, de drijvende krachten achter ‘Het Scheldeoffensief’. Gedreven en gemotiveerd. Ze geloven rotsvast in hun project, dat ze met veel verve voorstelden. Acteurs en actrices van ‘Het Scheldeoffensief’ voerden een ludiek nummertje op. ‘Het Scheldeoffensief’ wil goesting en talent voor theater bij mensen met een beperking opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek.  Via dit project starten ze vanaf 2018 met een duurzaam inclusief theaterlabo, dat een doorlopende atelierwerking installeert in gemeenschapscentrum ’t Groenendal (Merelbeke). Hierbinnen zullen mensen uit diverse voorzieningen in de regio Gent onder kwalitatieve begeleiding en op een inclusieve, laagdrempelige wijze kunnen proeven van het medium theater.  Op die manier wil het offensief een poule opbouwen van acteurs met een beperking die inclusieve voorstellingen produceert voor een breed publiek.  In het voorjaar (’17) zag men ‘De Storm’, hun eerste wapenfeit in openlucht.  Na de gesmaakte act van ‘Het Scheldeoffensief’ bleef Leen Persyn, straffe zangeres, en nog één met gevoel voor humor, gans de avond denderen als een gestoomde machine. Voor de Balegemse Leen Persijn en de drie topmuzikanten werd het in de Oosterzeelse cultuurtempel een zegetocht. Het publiek bedankte meermaals met een warm applaus. Te oordelen naar het applaus en de positieve reacties, heeft iedereen genoten. Het concert gooide hoge ogen. Leen Persijn had een staande ovatie verdiend.
Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle.