Vernieuwde kerststal markt Sint-Lievens-Houtem

DSC01120.JPG

11/12/2017 –  Sinds enkele dagen staat de levensgrote kwb-kerststal terug op het marktplien aan het gemeentehuis. Ook op het vernieuwde marktplein is er nog plaats voor ‘traditie’.

De Houtemse kwb-afdeling vernieuwde zelfs haar kerststal en plaatste een nieuw rieten dak. Op kerstdag nodigt men uit voor een gluhwijntje aan de stal inclusief kerstwensen.  De kwb-kerststal op het Houtemse marktplein werd door de bestuursleden dit jaar reeds voor de 59ste keer geplaatst, ononderbroken sinds 1958. Weliswaar eerst nog in een oudere versie, maar sedert begin de jaren negentig in een ‘nieuwe’ stal. Ook de prachtige grote beelden doorstonden al die jaren.

“Dat we hiervoor extra in ons ‘spaarpotje’ moeten tasten, nemen we er graag bij. Dit kleine stukje Houtemse erfgoed willen we immers nog lang in ere te houden! We streven er dan ook naar om onze kerststal zo goed mogelijk te ‘verzorgen’.  De mooi verlichte staartster vormt reeds vanaf 1999 een extra aantrekkingskracht voor onze stal en ook de vernieuwde binnenverlichting (2000) maakte onze ‘stal’ nog aantrekkelijker. Nog mooier werd de stal tijdens de kerstdagen 2003 met een volledig nieuwe versiering: een prachtige engel Micha ël.  In 2012 werd het ‘kindje Jezus’ volledig ‘vernieuwd’. Je kan ‘de kleine Jezus’ terug komen ‘bewonderen’ vanaf kerstdag!  In 2016 werd een lammetje gestolen zodat we in dat jaar een nieuw wollen dier hebben aangekocht.”

DSC01123

Nieuw dak

“Maar dit jaar hebben we grotere werken gedaan én uiteraard onkosten gemaakt. Onze kwb-kerststal kreeg de voorbije weken een volledig nieuw dak en werd ook nog eens heropgefrist (geverfd). Benieuwd hoe het nieuwe dak eruit ziet? Kom dan binnenkort onze stal bewonderen!”

De vrijwillige financi ële bijdragen in het “kerststalbakje” zorgen ervoor dat de kwb de stal en zijn “bewoners” op gepaste wijze kunnen “verzorgen”.

“In 2005 werd ons ‘geldbakje’ echter tot tweemaal toe ‘leeggeroofd’ en ‘stuk gemaakt’ door niets ontziende, respectloze vandalen. Daarom plaatsten we reeds in 2006 een extra beveiliging.”

Kerstwens-actie

“Koken kost geld… En daarom durven we ook nu weer een oproep doen om aan je familie- en/of vriendenkring te laten weten hoe de vork nu juist aan de steel zit. Denk vooral eens na over hoe ons nieuwe marktplein er zou uitzien zonder de ‘traditionele’ kwb-kerststal… Alvast dank voor uw giften.  Uiteraard zorgt onze kwb voor nog meer gezellige kerstsfeer! En dan hebben we het over onze “kerstwens-kerkdeuractie”. We zijn present op Kerstdag 25 december 2017 na de hoogmis van 9u.  We schenken dit jaar terug gratis gluhwijn met een kerstkoekje samen met onze kwb-kerstwensen.”