Volledig elektrische auto? Hybride versies zijn beter

Hybride.JPEG

16/12/2017 – De overheid wil ons met alle mogelijke middelen de elektrische auto opdringen.      

Het Duitse AutoBild, het grootste autotijdschrift van Europa, wilde uiteindelijk weten wat de autonomie is van een volledig elektrische wagen.  Ze testten daarvoor 8 modellen die door hun kostprijs in het bereik zijn van de gewone gebruiker. AutoBild vertrouwde de cijfers niet die opgegeven werden door de constructeurs, ze onderwierpen elke wagen aan dezelfde test op dezelfde weg onder dezelfde rijomstandigheden.  Er was een deel autoweg, een deel gewone weg en een deel stadsverkeer ;  inbegrepen andere zaken die in een auto met verbrandingsmotor ook worden aangewend. De resultaten zijn ronduit ontnuchterend.

Vergelijking opgegeven rijbereik en werkelijk rijbereik

Een type van wagen presteerde het om minder dan 50 % van het rijbereik te halen dat de constructeur had meegedeeld. De best presterende volledig elektrische wagen haalde bijna 70% van het rijbereik dat door de constructeur werd verstrekt.  Tussen de cijfers meegedeeld door de constructeurs en het echte rijbereik van een volledig elektrische wagen, ligt er dus een groot verschil.  Het volledig verslag van de tests is te lezen in AutoBild nr 49 van 8 december 2017.

Elektriciteit of waterstof ?

Bij een traditionele verbrandingsmotor wordt maar een beperkt deel van de energie werkelijk omgezet naar de aandrijving, warmte die moet gekoeld worden is een deel van de niet bruikbare energie.  Tussen de opwekking van elektriciteit, de opslag in batterij en de omzetting naar de aandrijving van de elektrische motor ;  treedt er een miniem verlies op. Bij waterstof is er een groter verlies omdat waterstof dat tot stand komt door elektrolyse, nadien omgezet wordt naar elektriciteit. Elektriciteit en waterstof behoren wel tot de meest milieuvriendelijke aandrijvingen voor wagens.  

Hybride plug-in is nu de beste oplossing

Hybride wagens zijn volop in gebruik en verkrijgbaar bij verschillende merken.  Er zijn plug-in hybride wagens beschikbaar die bij test 50 tot 60 km ver rijden ,  enkel op elektriciteit  die van het net wordt ingeladen.  Nadien gaat het verder met de benzinemotor waarbij tegelijk ook de batterijen laden.  De verbruikscijfers van dergelijke wagens zijn zeer gunstig met een volle tank benzine is er een rijbereik van meer dan 1.000 km.  Het Autosalon of de 96e Brussels Motor Show is voor het publiek toegankelijk van vrijdag 12 januari tot en met zondag 21 januari 2018.  Hybride wagens zullen er volop in de belangstelling staan.