Geraardsbergen behoudt vredegerecht

IMG_0159

Geraardsbergen, 29/12/2017 –  Vandaag verscheen in het staatsblad de hervorming van de gerechtelijke kantons. Geraardsbergen, Ronse en Brakel vormen een gerechtelijk kanton. De zetel van het gerecht is gevestigd te Geraardsbergen.

In het justitieplan van Minister Geens (CD&V) werd een hoofdstuk gewijd aan de vredegerechten. Justitie kent immers een zeer hoog aantal gerechtsgebouwen, 187 vredegerechten met 229 zetels, en niet elke site wordt even frequent of effici ënt gebruikt. De kantons werden hertekend op basis van betere geografische verdeling en werklast.

Minister Koen Geens (CD&V):  “Deze hertekening van de gerechtelijke kantons is een goede zaak om effici ënter om te gaan met de middelen. Door te besparen op de huur van een gebouw kunnen middelen elders worden ingezet.

“De zetel in Geraardsbergen blijft behouden” aldus eerste schepen Fernand Van Trimpont. “Geraardsbergen vormt samen met Brakel en Ronse een gerechtelijk kanton. De zetel van dit kanton zal in Geraardsbergen zijn.” Eerst zullen de nodige infrastructurele aanpassingen gebeuren in het huidige pand op het stationsplein. Tijdens deze renovatie verhuist het vredegerecht tijdelijk naar Brakel. Fernand Van Trimpont: “Ik ben dit persoonlijk bij de minister gaan bepleiten en ben dan ook verheugd dat hij rekening heeft gehouden met mijn argumenten om de zetel te centraliseren in Geraardsbergen.”