BK Baanwielrennen: medailletsunami in onze regio


BK piste 20171226Sport, 09/01/2018 –  In de laatste week van 2017 werden op de Gentse piste van het Wielercentrum Eddy Merckx de Belgische kampioenschappen baanwielrennen georganiseerd. Onze regiorenners brachten in totaal 37 medailles naar huis waaronder 16 gouden exemplaren.

Grote slokop was de Oosterzeelse nieuwelinge Katrijn De Clercq die er in slaagde om een 7 op 7 te scoren. Zij werd kampioen in elk onderdeel. Dat is een prestatie die kan tellen. Zowel in de sprintnummers als de fondnummers was ze telkens te sterk voor de verzamelde tegenstand. Reeds bij het eerste nummer, de scratch was duidelijk dat zij de week met grote stip in haar agenda had staan. Na een stevige machtssprint kwam ze met lengten voorsprong over de streep. Naast de kampnummers bleek ze veruit de strekste in de tijdsnummers om tenslotte op de slotdag ook het omnium op haar naam te schrijven. In de afsluitende puntenkoers kon ze 20 ronden voor het einde reeds controlerend rijden want haar voorsprong was via puntengewin in de sprints niet meer overbrugbaar.

Mellenaar Siebe Deweirdt kwam dicht in de buurt met de nationale titel in scratch, keirin, puntenkoers en omnium bij de nieuwelingen en haalde daarnaast nog zilver in de 500m en de achtervolging. In deze twee tijdproeven moest hij de duimen leggen voor de sterke Noah Vandenbranden. Het BK sprint sloeg Siebe over, maar in de 4 kampnummers was hij iedereen te snel af. Ook hij kon de laatste ronden van het omnium controleren want net als bij leeftijdsgenote Katrijn was de voorsprong onoverbrugbaar.

Fabio Van den Bossche won de titel in de puntenkoers en het omnium bij de junioren, telkens met groot vertoon van zijn kunnen. In het omnium ging hij als leider in de finale puntenkoers achter de ontsnapte Senrame aan en veroverde zo een tweede bonusronde. Verder veroverde de sympathieke kleinzoon van Willy De Geest zilver in de achtervolging en brons in de 1000m.

Nicolas Wernimont was dit jaar primus in de achtervolging waar hij zijn maatje Fabio kon verslaan door een ultieme krachtexplosie in de laatste ronden. Daarnaast veroverde hij zilver in de puntenkoers, achter diezelfde Fabio, en de 1000m na Tuur Dens.

De laatste dag reed het koppel Wernimont – Van den Bossche autoritair naar de titel in de ploegkoers. Zij werden vorige zomer Europees kampioen in deze discipline en reden daarom de wedstrijd met hun mooie wit-blauwe trui. Onnodig te zeggen dat de anderen zich dubbel plooiden om de Europese kampioenen te verslaan. Boter aan de galg, dit koppel weerstond alle aanvallen en kroonde zich opnieuw Belgisch kampioen.

De laatste tricolore trui die naar onze regio kwam is deze in de 1000m bij de heren Elite waar   geboren Zottegemnaar  Ayrton De Pauw de titel veroverde, het tegendeel zou pas verbaasd hebben nadat hij de afgelopen jaren schitterde op dit nummer in binnen- en buitenland. Hij was ook topfavoriet in de keirin en de sprint, maar in de eerste verloor hij de titel door een aangevochten declassering en in de sprint waren er te weinig deelnemers om de titel uit te reiken. Hier gaf hij het opgekomen publiek wel waar voor hun geld door samen met Gentenaar Jules Hesters de show te verzorgen met enkel gesmaakte surplaces en manoeuvres. Maar door dit alles moest de topsprinter uit Herzele dit keer tevreden zijn met 1 titel.

Mellenaar Arthur Senrame verbaasde door bij de junioren niet minder dan 4 medailles bij elkaar te rijden. Hij staat wel op kop in de AVS-cup maar achtte zichzelf niet echt kansrijk tegen de renners van de Topsportschool. Arthur is echter in de vorm van zijn leven. Nadat hij in de scratch en de keirin brons haalde, voegde hij er nog zilver aan toe in de sprint en op de laatste dag ook in het omnium. Als kers op de taart werd hij beloond met een selectie voor de nationale juniorenploeg.

Nieuwelinge Kirin Punnewaert had duidelijk goed geoefend op de Topsportschool, zij verscheen niet minder dan 4 keer op het podium, behaalde brons in de achtervolging, keirin en het omnium en zilver in het BK sprint waar ze enkel voor Katrijn De Clercq de duimen moest leggen.

Luna Renders keerde mooi terug na een moeilijke periode en mocht haar rijke trofee ënkast aanvullen met brons in de achtervolging, puntenkoers en keirin.

Tenslotte haalde Gerald Nys brons in de 1000m heren Elite, Catherine Wernimont brons in de keirin dames Elite en nieuwelinge Sophie Tierolf zilver in de achtervolging.

Een topjaar dus voor onze regio. Niet minder dan 12 renners en rensters kwamen met medailles naar huis, 5 daarvan met titels.

Geert De Clercq.  

X