Propere Zwalmstappers houden buurt proper

26782047_10156039663898894_1410458867_o.jpg

Zwalm, 10/01/2018 –  Katrien Herman en Mario De Mol uit Hundelgem richtten de Facebookgroep ‘De Propere Zwalmstappers’ op waarmee ze de strijd tegen zwerfvuil willen aangaan.

Katrien en Mario haalden hun inspiratie in Oostende, waar de Facebookgroep Proper Strand Lopers op een jaar en een half tijd immens populair is geworden. Momenteel telt hij 3.000 leden. Het concept van die groep is eenvoudig. Vrijwilligers schuimen regelmatig het strand af op zoek naar zwerfvuil en posten foto’s van hun vangst in de groep. Dat werkt aanstekelijk en draagt ook in belangrijke mate bij tot bewustwording van het zwerfvuilprobleem.

Het principe van de Propere Zwalmstappers is gelijkaardig. “We gaan regelmatig rond in Zwalm om zwerfvuil te rapen”, aldus Katrien. “Het is ongelooflijk wat mensen durven achter te laten. Veel blikjes en lege (plastic) flessen en laatst nog aardappelschillen en pompoenen in een plastic zak. Het gaat er bij ons niet waarom mensen dat soort afval niet gewoon op de composthoop gooien. En waarom het hoegenaamd in een plastic zak wordt weggegooid. Waarschijnlijk wordt het gewoon uit de auto gegooid.”

De Propere Zwalmstappers worden gesteund door de gemeente Zwalm met zakken en prikkers en de volle zakken worden door de gemeentediensten opgehaald. Toch benadrukken Katrien en Mario dat het een burgerinitiatief is. “We doen gewoon ons ding en hopen dat het initiatief even populair wordt als in Oostende. Misschien krijgt het zelfs navolging in de omliggende gemeenten en steden.”

Meer info? Klink op links hieronder

De Propere Zwalmstappers

De Proper Strand Lopers