Interview Frederik Backaert

DSC00933

Brakel, 13/01/2018 –  In het Spaanse Benidorm had de ploegvoorstelling plaats van Wanty-Groupe Gobert. De presentatie werd geleid door Frederik Backaert en Yoann Offredo. Ze stelden de renners en de staff voor aan de persmensen en de sponsors. Luc Van Steenberge ging een babbeltje doen met de populaire Frederik Backaert en Mecenas Hilaire Van der Schueren.

Backaert wil doorbreken in 2018

De guitige kerel uit Michelbeke hoopt op bevestiging van zijn schitterend jaar 2017. Backie, zoals zijn collega’s hem noemen is wellicht de populairste renner van de Wanty-ploeg. Sedert hij in “Vive Le V élo” vertelde over de koolbladeren die een soigneur moest gaan zoeken om zijn roodharige haren te beschermen tegen een zonneslag, is Frederik heel populair geworden. In de Tour was Frederik enkele keren te zien in de vroege vlucht en zorgde hij voor uren publiciteit voor zijn team.

2017 startte Frederik heel sterk met in het Belgisch openingsweekend een elfde en een vijfde plaats in Omloop Het Nieuwsblad en Le Samyn. En hij hoopt dit jaar minstens evengoed te doen.

Frederik: “ ik voel sedert dat ik de Tour gereden heb dat ik na honderd kilometer nog niets van vermoeidheid voel, ik heb ook minder honger in de koers. Mijn motor is groter geworden. Ik legde in de winter medische testen af veertien dagen vroeger dan vorig jaar met minder trainingskilometers en mijn testen waren zelfs iets beter. Hier op ploegstage voel ik ook dat ik sterker geworden ben tegenover vorig jaar. Het hoofddoel blijft dit jaar terug de Vlaamse klassiekers en dit vanaf de Omloop Het Nieuwsblad, de finale passeert op 24 februari zelfs over de Berendries en die dag wil ik me dubbel en dik plooien om dan echt goed te zijn. Het vernieuwde parcours met aankomst in Meerbeke en in de finale met Muur en Bosberg loopt zelfs langs de woning van Hilaire, onze sportbestuurder en spreekt me echt aan. Na het klassieke seizoen hoop ik terug op een Tourselectie en in het najaar zou ik graag de Italiaanse semi-klassiekers kunnen rijden

Wat zou je graag beter doen dan vorig jaar?

Frederik: “De E3 prijs Harelbeke ligt me nog zwaar op de maag van vorig jaar. Toen had ik echt pech op een heel slecht moment, lek op de Taaienberg en toen had ik heel goede benen en weg waren mijn kansen. Ik ben nog in een groepje beland maar de motivatie was er niet meer. De E3 prijs speelt zich af in de achtertuin van de Vlaamse Ardennen en toen haalde ik maar een vierendertigste plaats. Dit jaar wil ik echt finale kunnen rijden in Harelbeke. Ook in Parijs-Roubaix reed ik verscheidene keren lek en moest ik opgeven. Verder vind ik het zo jammer dat de Driedaagse van De Panne niet meer naar Zottegem komt. Vorig jaar reed ik met Gilbert weg op de Muur en eindigde zesde in de eerste rit in Zottegem. De Franse koers Tro Bro L éon is echt een koers die ik graag eens zou winnen. Een wedstrijd op niet verharde wegen in Frankrijk, zelfs door boerderijen. Vorig jaar werd ik geklopt in de spurt en eindigde tweede.

Je koos vorig jaar voor een contract van slechts één jaar bij Wanty. Had je niet beter voor twee jaar getekend?

Frederik: “Neen daar heb ik echt geen schrik van, als ik gespaard blijf van valpartijen moet ik finales kunnen rijden en wordt 2018 minstens evengoed. Verder hoop ik echt dat binnen een drietal maanden Zottegemnaar Bart De Clercq terug in competitie kan starten en dat hij nog de selectie van de Tour haalt, hij ligt momenteel nog constant in bed.

Hilaire hoopt op twintig overwinningen

Iedereen weet dat Hilaire een hobbyboer is en daarom starten we met deze vraag aan Hilaire

“De combinatie landbouwer en sportbestuurder is dat vol te houden?”

Hilaire: “ De boerderij is voor mij pure hobby. Ik heb het goed ge ërfd van mijn ouders en toen heb ik me de vraag gesteld. Wat moet ik met die grond doen? Als je de weilanden en akkers verhuurt, ben je er geen baas meer over je gronden door de pachtwet en ik probeer mijn boerderij aan te passen aan het feit dat ik veel weg ben en dat lukt perfect”

Hoe lang ga je nog doordoen?

Hilaire:”Ik heb daar echt nog niet over nagedacht, zolang ik mij voel zoals ik me nu voel, ga ik door. Het kan zijn dat ik op een dag gewoon zeg dat ik stop, als de gezondheid niet mee moest gaan. Op problemen met de gezondheid staat echt geen leeftijd. Maar ik hoop nog een tijdje voor te doen met de renners

Wanneer ben je tevreden van komend seizoen?

Hilaire: “Als we de prestaties van 2017 zouden kunnen herhalen (twaalf overwinningen) dan zou ik zeer tevreden zijn maar je moet altijd vooruitdenken en we proberen dit vooral met nieuwkomer Timothy Dupont. Als die zijn niveau haalt van 2016 dan moet twintig overwinningen kunnen. Als Timothy goed is, kan hij ook naar de Tour en misschien zorgt hij er wel voor de verrassing. In de voorjaarsklassiekers wil ik met de ploeg nog meer in beeld komen. Te beginnen met de ‘Omloop Het Nieuwsblad’. Een koers die voor mijn deur passeert , daarin zou ik echt graag podium rijden door één van mijn coureurs. Aan motivatie zal het niet liggen van mijn renners. Gemotiveerd zullen ze zijn. Alhoewel ik ben realist dat het niet makkelijk zal zijn om grootheden als een Van avermaet of Sagan eraf te rijden in de finale”

Wat denk je van Backaert in 2018?

Hilaire: “Frederik is nog maar drie jaar prof en met de Ronde van Frankrijk in de benen zou dat hem nog meer kracht moeten geven. Ik verwacht echt een goed seizoen van hem.”

Wie zie je als revelatie in de ploeg?

Hilaire: “Ik hoop op een Timothy Dupont van het jaar 2016(16 overwinningen) en Tom Devriendt zou ook wel eens voor de verrassing kunnen zorgen. Ook verwacht ik iets van de Noor Odd Christiaan Eiking. Een renner die heel goed bergop kan rijden en hij reed bij FDJ in 2017. Tijdens het afgelopen WK in Bergen heeft hij heel lang aan de leiding gereden in de vroege vlucht. Het is een renner die perfect past bij de Wanty Groupe Gobert ploeg en als hij kan mag hij ook zijn kans gaan en dan kan hij tonen dat hij de kwaliteiten heeft om echt stappen vooruit te zetten om alsnog terug te kunnen keren naar een Protourploeg.”

Wat met pechvogel Bart De Clercq, de renner die zijn heup brak op training op 2 januari?

Hilaire: “Ik had echt op Bart gerekend voor de Ardense klassiekers en de Ronde. Maar ik hoop dat we hem nog klaarkrijgen voor de Tour. Als het niet moest lukken voor de Ronde dan bereiden we hem wel voor met een goed programma voor het najaar.”

In de voorbije Tour behaalde de Wanty-ploeg een 23ste plaats met Fransman Guillaume Martin. Ziet u nog vorderingen voor deze klimmer?

Hilaire: “Volgens mij moet Guillaume dit seizoen tussen de tiende en de vijftiende plaats kunnen eindigen. Hopelijk nog dichter. Hij is de hoop op de toekomst voor de Fransen.”

Wat je verwacht je van de Italiaan Andrea Pasqualon?

Andrea klopt op het einde van het vorige seizoen alle toppers in Copa sabattini en ook in de Tour reed hij enkele mooie ereplaatsen in massaspurten. En ook in de klassiekers die er nu aankomen verwacht ik iets van hem.

Tekst en foto’s, Luc Van Steenberge.