Lezersbrief: Zottegem is niet racistisch

26229864_318464331975788_3072684159162880454_n.jpg

Zottegem, 13/01/2018 –  Vrijdag, 12/01/2018, zette de pers, zowel kranten als TV, Zottegem te kijk als racistisch. Dit strookt geenszins met onze ervaringen. Bovendien helpen polariserende artikels niemand vooruit. Open communicatie wel. “Laat iedereen elkaar spreken, niet polariseren”

Wij, Jan Heytens en Mariama Traore, zijn een gemengd koppel met respectievelijk Belgisch-Afrikaanse roots. We wonen al jarenlang in Zottegem en Mariama runt in het centrum de nagelstudio Azari Nails. Vanmorgen verslikten we ons even in ons (Panos)broodje bij het lezen van de krant. Zottegem werd er te kijk gezet als een racistische stad. Dermate dat de uitbaters van de lokale Panos geen Afrikaans meisje aan de toog durfden plaatsen omwille van te vrezen klantenverlies.

Onmiddellijk regende het reacties : buitenstaanders, die Zottegem helemaal niet kennen, hadden het over een achterlijk boerengat. In Zottegem zelf sprak een deel van de bevolking schande over Panos, een ander deel trok het verhaal van het Afrikaans meisje in twijfel.

Jammer dat er zo’n polarisatie optreedt. Niemand is ermee geholpen.

En nu onze ervaringen : ervaren wij en onze Afrikaanse vrienden flagrant racisme in Zottegem ? Zeker niet. En in de Zottegemse Panos dan ? We komen er regelmatig en hebben ook vandaag nog de uitbaatster gesproken. Ja, over wat in de krant staat. Nee, ook in de Panos nooit racisme ervaren.

Is Zottegem dan de hemel op aarde ? Bijna , maar zoals overal ter wereld waar mensen samenleven, kunnen vooroordelen en wrevel snel de kop opsteken. Omdat we elkaar niet altijd kennen. Of omdat we denken te weten hoe onze klanten denken. Daarom : in plaats van te polariseren via twitter of facebook, kunnen we beter bij elkaar op bezoek gaan, elkaar leren kennen, over alle grenzen van afkomst, geslacht of religie heen.

Ten slotte, onze raad aan beide partijen : praat deze zaak verder uit. Met open vizier en zonder vooroordelen. Een eerste gesprek vond vandaag blijkbaar al plaats. Wacht met het volgende gesprek liefst geen 2 jaar meer. En voor het overige : laat iedere Zottegemnaar met iedereen spreken, steeds weer.

Jan Heytens en Mariama Traore (Azari Nails).

X