Straatverlichting wordt ’s nachts gedimd, niet gedoofd

Masterplan.JPG

Zottegem, 19/01/2018 – Zottegem zal haar straatverlichting tussen 23u00 en 06u00 ’s ochtends dimmen in plaats van doven. Dat staat te lezen in het masterplan Openbare Verlichting.

In het masterplan werd in samenspraak met Eandis bepaald welk soort verlichting en armaturen in welke straat geplaatst zullen worden. En hoe sterk en tussen welke uren de verlichting op elke plaats zal branden. “We hebben de klemtoon gelegd op het beperken van het gebruik en ook op uniformiteit”, licht schepen van Leefmilieu Leen Goossens (CD&V) toe. “In tegenstelling tot veel andere steden die de openbare verlichting ’s nachts doven kiezen wij ervoor om alle straatverlichting tussen 23u00 en 6u00 te dimmen. Het doven van de lichten zou weliswaar een aanzienlijke besparing opleveren, maar ik vrees dat de verkeersveiligheid en de veiligheid in het algemeen in het gedrang zou komen. Een aantal steden en gemeenten zijn om die reden al teruggekomen op hun beslissing om de lichten ’s nachts te doven.” Het dimmen van de verlichting is pas realiseerbaar nadat de nodige infrastructuur zoals armaturen en leidingen hierop voorzien zijn. De huidige openbare verlichting zal daarom systematisch worden omgeschakeld naar LED-verlichting. “Dat zal gefaseerd verlopen”, vervolgt Goossens. “Sinds 2016 trekken we hiervoor jaarlijks 50.000 euro uit. Het voorbije jaar (2017, nvdr.) werden er nieuwe LED-straatlampen opgehangen in de Zwembadstraat, de Van Aelbroeckstraat, het Strijpenplein, het Kruiswaterplein,  het Sint-Pietersplein, het Sint-Hubertusplein, de Parkstraat en de Tweekerkenstraat.” Wie wil weten op welke manier zijn straat in de toekomst verlicht zal worden, kan het plan binnenkort raadplegen op www.zottegem.be.