Bericht aan de bevolking: Er is geen wolf in Zottegem!

27144859_10214978629482185_559523149_o

Satire-Zottegem, 24/01/2018 – Een paar ongeruste telefoontjes naar de stadsdiensten leert ons dat een ongeloofwaardige photoshop en een titel onder ‘satire’ niet voldoende zijn om mensen gerust te stellen.

Bij deze: er was gisteren (bij ons weten) geen wolf in Zottegem. Wel een satire-stuk dat voor de nodige ongerustheid zorgde. Hieronder enkele tips voor het ongelooflijke geval (stel u voor!) de wolf Naya of een van haar soortgenoten alsnog in Zottegem zou opduiken.

Bron VRT

Wat doe ik als ik oog in oog sta met een wolf?

Niet bang zijn. Mensen staan niet op het menu van de wolf. Hij heeft ontzag voor iedereen die op z’n achterpoten loopt – een beer, een mens – en ziet ons als collega-jagers. Een wolf gaat er wellicht gewoon vandoor als hij een mens ziet.

Moet ik mijn huisdieren beschermen tegen de wolf?

Als er een wolf gesignaleerd is, dan is het verstandig om schapen tijdelijk binnen te houden. Ook een schrikdraadraster is een goede preventieve maatregel. Professionele schapenboeren, wiens inkomen afhangt van de schapen, kunnen stilaan aan andere maatregelen gaan denken, zoals Roemeense herdershonden. Die honden beschermen de kudde heel effici ënt en zullen de confrontatie met de wolf aangaan tot de dood. Wolven zijn trouwens alleen gevaarlijk voor schapen, omdat hij die beschouwt als makkelijk vervangvoedsel als er even geen wild in de buurt is. Een wolf zal zelden een koe of een paard aanvallen.

Wat doe ik als mijn schaap gebeten is door een wolf?

Als u vermoedt dat uw schapen door een wolf zijn aangevallen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen: DNA-materiaal, sporen van de wolf, uitwerpselen… Als het duidelijk aangetoond is dat een wolf de boosdoener is, dan kan u een schadedossier indienen en een vergoeding krijgen. Dat dossier dient u in bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Kunnen we nog op kamp of bosklassen in de Kempen?

Jeugdbewegingen moeten zich geen zorgen maken, omdat die wolf écht niet gevaarlijk is voor mensen. Overdag laat die zich amper zien trouwens. Tijdens een nachtspel zouden jeugdbewegingen hem kunnen spotten.   En ook dan: niet proberen die wolf in het nauw te drijven, gewoon kalm blijven.

Ik ben jager, mag ik een wolf doodschieten?

Nee, dat is verboden en er staan zware boetes op. Wolven zijn in Europa beschermde dieren. Het is goed dat er nu veel te doen is rond die wolf en dat iedereen er van hoort. Zo is de sociale controle groter, en de drang om hem stiekem om te leggen wat kleiner.

Foto’s van gespotte wolven kan je bezorgen aan het meldpunt:  www.welkomwolf.be. Deze hieronder voor alle duidelijkheid niet!

27145133_10214978759405433_506644707_o