Velofollies 2018 – Kortrijk Expo – overtreft de vorige edities

20180119_164536 (1)

Sport, 24/01/2018 – Vorig weekend kon je al voor de 12de keer naar de fietsbeurs Velofollies gaan in de expohallen te Kortrijk. Met iets minder dan 40.000 bezoekers behaalde de beurs alweer een recordopkomst. Zowel  de race- en MTB fietsen hadden heel wat kijklustigen, maar ook de trekkingfietsen, hybridefietsen, retrobikes, stadsfietsen , gravelbikes en vooral e-bikes, aangevuld met een uitgebreid gamma van  accessoires zoals helmen, fietskledij, fietsreizen,  fietsliteratuur, voeding, e.d. kwamen op deze prachtige beurs aan bod. Iets meer dan 300 exposanten stonden paraat om de mensen bij te staan met raad.

Deze fietsbeurs is nu al de tweede grootste van Europa na Euro Bike te Friedrichshafen. Het beste van het beste kon je er bekijken alsook de laatste nieuwigheden die er op de markt zijn. Alle topmerken tekenden opnieuw present: Pinarello, Trek, Scott, Merckx, Bianchi, Shimano, Campagnolo, Sram , maar ook de kleinere merken uit onze eigen streek waren aanwezig: zoals o.m. Flanders uit Oudenaarde. De e-bikes maken dit jaar echt een grote opmars. Maar liefst 1 op de 2 fietsen die verkocht wordt is elektrisch aangedreven. Veel mensen gebruiken nu al de e-bike voor het woon-werk verkeer mede door het fiscale en ecologische voordeel. Ook opvallend is dat damesfietsen meer verkocht worden dan herenfietsen. Maar liefst 63% damesfietsen t.o.v. 37% heren modellen. Fietsen bij de vrouwen zit dus duidelijk in de lift en dat belooft voor de toekomst.

De trend dit jaar is dat de schijfremmen hun opmars verder zetten bij de racefietsen en blijkbaar definitief zullen doorbreken. Nieuw dit jaar in het peleton is dat Sram uitpakt met een groep zonder voorderailleur. Team Aqua Blue zal het eerste professionele team zijn dat met deze Sram 1x aandrijving zal rijden. Ook het fietsen op rollen stond in de kijker met o.m. Tackx dat uitpakte met een soort loopband maar dan om op te fietsen.

Er waren tijdens deze driedaagse niet alleen fietsen te bewonderen maar je kon er ook ploegvoorstellingen zien. Ook Greg en Claudia Van Avermaet, Tom Boonen, Jan Janssen, Puck Moonen, Sven Nys, Frank Schleck, Jos é De Cauwer en nog vele anderen tekenden present voor een signeersessie of een voorstelling. Uit onze eigen streek tenslotte hadden we vooral oog voor Fietsen Flanders uit Oudenaarde Decca sportswear uit Zottegem dat o.m. de leverancier is van het Katusha-team. Ook Neapharma voedingsproducten uit Herzele had een stand. Zij zijn de offici ële verdeler voor het CrelanWillems Veranda Cycling team met o.m Stijn De Volder, Sean De Bie, Timothy Dupont en Stijn Steels in hun rangen, en zijn nu een 3-tal jaar op de markt met hun wetenschappelijk bewezen sportvoeding. Zeker een aanrader. Tenslotte kwamen we ook nog Doltcini wielerkleding uit Hillegem tegen , dat zowel het veldritteam van Kevin Pauwels steunt en dat van Crelan-Veranda Willems. Voor een fietsreis op maat moet je tenslotte bij het Baguet Cycling center zijn dat zijn thuisbasis in Letterhoutem heeft. Na al dit moois en alle tips die men kreeg kan men opnieuw uitkijken naar het begin van een mooi wielerseizoen.

Erwin De Clercq.

X