Broodverkoop in kerk Oombergen

12670417_10153245725442541_8960755966393255365_n

Oombergen, 29/01/2018 – Op zondag 11 februari is er de Sint-Agathaviering in de kerk van Oombergen. De viering word afgesloten met de traditionele broodverkoop per opbod.

“Door toedoen van de familie d’ Amman, heren van Oombergen, kreeg de Sint-Martinuskerk in 1753 een relikwie van de Heilige Agatha in het bezit”, aldus Roger Van Delsen namens het kerkbestuur van Sint-Martinus Oombergen. “Agatha leefde in de eerste helft van de derde eeuw en stief de marteldood. Sinds haar heiligverklaring wordt ze aanroepen tegen brand, hongersnood en borstkanker. In Oombergen bestaat de traditie van Sint-Agathaverering met offeren van broden al meer dan 265 jaar. Op het naamfeest van de heilige werden de broden, die op kermismaandag tijdens de zielmis gewijd waren, uitgedeeld aan de armen en de behoeftigen van het dorp. Later verkocht men de broden in plaats van uit te delen en werd de opbrengst aan de armen geschonken.”

Broodverkoop

Op zondag 11 februari om 10 u heeft in de kerk van Oombergen weer de jaarlijks Sint-Agatheviering plaats. De broden die de inwoners naar de kerk brengen worden tijdens de mis gewijd en na de plechtigheid per opbod verkocht. Regelmatig worden daarbij verkooprijzen van 20€ en 30€ gehaald, met een recordprijs van 65€.

“De opbrengst van de broodverkoop gaat dit jaar naar de Zottegemse vzw Lichtpunt“, aldus Van Delsen. “Zij staan in voor een gratis voedselhulp aan de minder bedeelden van de stad. De plechtige eucharistieviering zal opgeluisterd worden door het Zottegems gospelkoor “Gospalina”. Dit 40-koppige koor staat onder leiding van Herman Wanzeele en wordt op het klavier begeleid door Jan Van Caenegem.”

Iedereen wordt uitgenodigd om op 11 februari om 10u in de kerk van Oombergen deze unieke religieuze en folkloristische gebeurtenis bij te wonen en zijn steentje bij te dragen door het bakken of kopen van een Sint-Agathabrood.

X