Kobalt-stort in Vlierzele

unnamed (1)

Sint-Lievens-Houtem, 03/02/2018 –  Recent werden er in de lokale pers  meldingen gemaakt over een administratief schrijven uitgaande van het  gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem, aangaande  het kankerverwekkende kobalt en het ILVA-stort in Vlierzele.

Het gaat niet over kobalt storten, want het stort van Vlierzele is al een hele tijd gesloten. “Er wordt daar niets meer gestort, en dus ook geen kobalt”, zegt schepen Tim De Knyf. “In de milieuvergunning voor het lozen van afvalwater van de deponie in Sint-Lievens-Houtem is nooit een norm opgelegd, vermoedelijk omdat de overheid hier vroeger geen aandacht aan besteedde. Bij meetcampagnes van milieu-inspectie werd hierop ook nooit gecontroleerd, tot in 2017. Op 14 maart 2017 werd door de afdeling Milieu-inspectie van de Vlaamse Overheid een monster genomen van het geloosde afvalwater. Na analyse werd vastgesteld dat in het afvalwater een concentratie kobalt aanwezig was boven het indelingscriterium. Voor kobalt is geen specifieke lozingsnorm in de vergunning opgenomen waardoor het indelingscriterium geldt als maximale waarde. Hierop werd ILvA verzocht om maatregelen te nemen. Onder andere de Hooge Maey-stortplaats in Antwerpen verkreeg intussen een aanpassing van de lozingsnormen vanuit de Vlaamse Overheid, waardoor ze kunnen voldoen.”

ILvA heeft een analoge aanvraag ingediend bij de Provincie Oost-Vlaanderen, na het laten opstellen van een onderzoeksrapport door een erkend laboratorium.  Hiervoor loopt nu een openbaar onderzoek. En om de omgeving daarvan op de hoogte te brengen heeft de gemeente hen een brief gestuurd ter informatie.

Bron: schepen milieu Tim De Knyf. Foto’s L.A.M.P.

unnamed (2)