’t Muziek van Herzele bestaat 175 jaar en viert een jaar lang!

1958 al spelend

Herzele, 06/02/2018 –  Het Herzeels muziek viert in 2018 haar 175-jarig bestaan. De harmonie van weleer heeft plaats gemaakt voor de hippe Concertband Vivace. ” We houden niet halsstarrig vast aan het verleden, daarom bestaan we vandaag nog.”, meent voorzitter Gerard De Cooman.

Ontstaan van de vereniging

Trends komen en gaan, maar het muziek van Herzele blijft bestaan. De muziekvereniging werd in 1843 als “Soci ét é de Ste-C écile” opgericht door toenmalig vrederechter Julius Ronsse. De repetities vonden plaats in herberg “Sint-Jooris” op de Markt van Herzele, waar zich nu caf é ’t Labierint bevindt. Van de beginjaren is helaas weinig bekend en bewaard gebleven. De harmonie was er bij op talrijke belangrijke gebeurtenissen in Herzele: de inhuldiging van de tramlijn in 1907, de feestelijkheden op het einde van WO I in 1918, de inhuldiging van het vernieuwd Schepenhuis in 1952, de onthulling van de ori ëntatietafel van “Molen Ter Rijst” in 1968, de viering van 1000 jaar Herzele in 1972, … Ook de harmonie zelf heeft natuurlijk al geschiedenis geschreven. Zo werden bvb. van 1986 tot 1995 verschillende Night of the Proms-concerten georganiseerd. De edities met Koen Crucke en Margriet Hermans behoren tot het collectief van menig Herzelenaar. In 1999 was het bijna gedaan met het muziek van Herzele: een ontbinding van de maatschappij was nabij. Gelukkig waren er nog enkele enthousiastelingen over die het levenswerk van hun voorgangers niet wouden opgeven. Een nieuwe bestuursploeg, een nieuwe dirigent en de oprichting van een jeugdharmonie brachten soelaas. Verschillende concerten in Herzele en daarbuiten volgden.

1966 groepsfoto

Niet meer de straat op

In 2009 is het opnieuw tijd voor vernieuwing: de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Herzele wordt omgevormd tot Concertband Vivace. De klassieke bezetting van de harmonie werd uitgebreid met strijkers en keyboard, jongere en hippere muziekpartituren werden aangekocht, een nieuw uniform werd aangemeten en de wandelconcerten behoren tot het verleden. Sindsdien gaat het vooruit met het muziek van Herzele: een groep van 50 muzikanten, een mix van jong en oud, geven het beste van zichzelf op concerten in Herzele, Geraardsbergen, Gent en Brussel. “De sfeer zit goed”, zegt Gerard De Cooman, “Iedereen amuseert zich. Er is een grote openheid tussen bestuur en muzikanten. We houden niet halsstarrig vast aan het verleden, daarom bestaan we vandaag nog.”

Activiteiten tijdens het jubileumjaar

Er worden talrijke activiteiten georganiseerd in het feestjaar 2018. Het startschot wordt gegeven het eerste weekend van maart in de Wattenfabriek met een overzichtstentoonstelling, muzikale kinderworkshops, een instaprepetitie, een allereerste muziekquiz op zaterdag en een feestfestijn op zondag. Op Paasmaandag 2 april vindt, samen met het Haalters koor “Vrolijke Musici”, een concert plaats in de Sint-Martinuskerk te Herzele. Begin juli volgt dan nog een feestweekend op de burchtweide met een talentenjacht, optredens, DJ’s, BBQ en volksspelen. Het feestjaar wordt afgesloten op zaterdag 1 december 2018 met een Night of the Proms-concert met niemand minder dan Belle Perez.

Meer info?

Wie op de hoogte wil blijven van de activiteiten tijdens dit jubileumjaar kan de Facebookpagina of de website van Concertband Vivace raadplegen.

1_flyer jubileumjaar