Marktplein zone 30 km/u met kortparkeren, vanaf volgende week boetes

Markt Houtem

Sint-Lievens-Houtem, 10/02/2018 –  In het centrum van Sint-Lievens-Houtem geldt er een snelheidszone van 30 km/u en kortparkeren.  Na een sensibiliseringsperiode zullen er vanaf volgende week boetes uitgeschreven worden voor bestuurders die zich niet houden aan de geldende regelgeving rond parkeren en snelheid in het centrum van Sint-Lievens-Houtem.

Parkeren

“Omdat ons Marktplein een echt handelscentrum is, blijft parkeren belangrijk. Het aantal parkeerplaatsen werd met de aanleg van het nieuwe marktplein teruggebracht van zo’n 320 tot 240. Het koopgedrag van onze lokale ‘shoppers’ en het aanbod zijn niet van die aard dat bezoekers een hele namiddag spenderen op of rond het marktplein. Het zijn meestal relatief korte bezoeken aan bakker, beenhouwer, apotheek, bank … Om te vermijden dat mensen die een hele dag op het Marktplein aanwezig zijn – meestal om te werken – daar ook een hele dag parkeren, werd op verzoek van de handelaars ‘kortparkeren’ ingevoerd.”

“Op het Marktplein en de zijstraten geldt er kortparkeren voor 2 uren. Vergeet in deze ‘blauwe zone’ niet om de parkeerschijf voor te leggen. Het langer staan dan toegelaten, is verbonden aan een parkeerheffing van 17 euro. Opgelet: het ‘wijzigen’ van de schijf is niet toegestaan en impliceert een hogere boete dan het overschrijden van de parkeertijd. Opgelet! In de Fabrieksstraat geldt er eveneens kortparkeren, maar daar is de toegelaten parkeerduur beperkt tot 30 minuten.”

“De toegelaten tijdsduur in de blauwe zone geldt van maandag tot en met zaterdag, van 9 tot 18 uur. De aankomsttijd moet op het eerstvolgende streepje van de parkeerschijf aangeduid zijn. Dus als u bv. om 10.05 uur aankomt, dan moet u de parkeerschijf op 10.30 uur zetten. U kan dan tot 12.30 uur parkeren, of tot 11 uur in de Fabrieksstraat. Mindervaliden zijn niet gebonden aan de beperkte parkeerduur van een blauwe zone. Voorwaarde hierbij is wel dat de geldige mindervalidenkaart duidelijk op het dashboard ligt.”

“Wie langer wil parkeren, kan terecht op de gratis parking in Hofkouter. Deze ruime parking bevindt zich op wandelafstand van het Marktplein en site De Fabriek. De site van vrije tijd kan u eenvoudig via het Livinuspad langs de kerk, bereiken. Om de bezoekers van het Marktplein zo goed mogelijk te informeren, werden twee grote led-schermen geplaatst op het plein met aanduiding van de zone 30 en het kortparkeren.”

HDK – Gemeentebestuur. Foto L.A.M.P.