Uniek harp-concert in Zottegem

IMG_0475

Zottegem, 10/02/2018 – Davidsfonds Zottegem organiseert morgen een uniek harp-concert. Lees hierna een interview met harpenbouwer/muzikant  Jacques Vandevelde.

Jacques Vandevelde is harpenbouwer én brengt op Paraguyaanse en Venezolaanse harp niet enkel Zuid-Amerikaanse melodie ën (van o.a. Digno Garcia), maar ook Westerse muziek.

Concert Praktisch

Locatie: Ridderzaal, Kasteel van Egmont om 10u30

Info: Veerle Diependaele 0468 12 60 31

Veerle.diependaele.dfz@gmail.com

Deelnameprijzen:
8 euro voor houders DF-cultuurkaart / 12 euro

Betaling ter plaatse

Kort Davidsfonds-interview met Jacques Vandevelde.

DF Vanwaar de passie voor harp?

JVDV Ik speelde in mijn jeugd piano. Ik was begeesterd door muziek, van jongsaf aan. Rond mijn 16de bouwde ik mijn eigen harp. Bij de harp heb ik rechtstreeks contact met de trilling van de snaar tegen de borst en de klank dichtbij het oor is een ontdekking, ook de klankeigenschappen van bepaalde soorten harpen, waaronder ook mijn zelfgebouwde harpen, blijven ‘ na-zinderen ‘.

DF Bespeelt u nog andere instrumenten?

JVDV Ja, Panfluit, harmonica, marimbula ( cubaanse bass) en piano,

DF Wat maakt een harpconcert zo bijzonder?

JVDV Het bijzondere aan dit concert is dat ik een brug wil maken tussen de verschillende culturen in de wereld waar harp levendig voorkomt of voorkwam.

DF We ervaren een zekere melancholie bij uw muziek, klopt dit?

JVDV Harp is een gevoelsinstrument bij uitstek. Ik speel veel Latijnse muziek ( Spaanse, Griekse, Zuid-Amerikaanse, Roemeense, Turkse , enz) die doorspekt is met melancholie. Er spreekt een hunker uit naar betere tijden ( cfr. Venezuela vandaag , “100 jaar eenzaamheid “van schrijver Gabriel Garcia Marques illustreert dat goed). Vooral de ‘ritmes’ uit Latijnse gordel zijn interessant op harp

DF U bent zelf ook harpenbouwer … is dit moeilijk? Wat is er zo bijzonder aan?

JVDV Het blijft een moeilijke oefening om de verhouding tussen gewicht en klanksterkte te houden. Harpen bouwen vraagt uiterste aandacht voor de trillingswaarde van de klankkast, en de secure aanmaak van de snaar-afstand. zowel aan de beugel bovenaan als aan de klankkast. Er zijn ongeveer 40-47 snaren.

DF Waarom moeten de mensen op 11 februari naar het concert  komen?

JVDV Harp is een veelzijdig instrument en populair minder gekend ( in Europa ). Het is teveel bedoeld als begeleiding van zang en sfeerschepper of effectenmaker (bv. water ). Maar het instrument heeft zoveel m éér in petto. Dit concert is een unieke gelegenheid om ALLE facetten van de harp ( 5000 jaar oud bestaan ) visueel en auditief te leren kennen en waarderen.