Première van ‘Egmont de musical’ brengt Zottegem in vervoering

IMG_20180210_111111

Zottegem, 10/02/2017 — Een uitgelaten publiek bejubelt de spelers. Lamoraal is dood. Fantastisch! Wat een acteurs! En zag je die Alva? Wat een akelige vent! En ocharme de juffrouw,… maar sjjt,.. we verklappen niet alles want er staan nog voorstellingen op het programma.

Voor de hoofdrollen, Egmont en zijn vrouw Sabina, staan telkens twee acteurs op het podium. Michiel Van Hende en Jürgen Soetens zetten een gedreven Lamoraal neer, heerlijk naïef. Hij heeft vertrouwen in de mensheid. Gwyneth Van Boegeld en Tina Gallant vertolken de pientere Sabina, een kloeke vrouw. Samen hebben ze 12 kinderen die allemaal meespelen. Zo lijkt het toch. Ook de artiesten achter Willem van Oranje, Keizer Karel en Margaretha Van Parma geven het beste van zichzelf, net zoals de acteurs die de kroostrijke familie Egmont tot leven brengen. Samen geven ze een vette knipoog naar de geschiedenis van de musical en zorgen ze voor een heerlijke avond.

De drie initiatiefnemers, Elke, Barbara en Maarten, gekend als Pijkenzot, volbrengen een krachttoer die het eigen inschattingsvermogen te boven gaat. Een collectief van theaterwetenschappers, hoog geschoolde muzikanten, een internationaal erkende kostuumontwerpster en een ervaren scenarioschrijver, tegelijk regisseur, begeleidden in samenwerking met lokale medewerkers, de acteurs in een schitterend verhaal dat u onderdompelt in een wereld van rauwe realiteit, soms schalkse deugnieterij. Het resultaat is een sublieme fusie van het heden met het roemrijke verleden. Door op een ingenieuze manier gebruik te maken van acteerkunst en rekwisieten vloeit de ene scene in de andere. Dat zorgt voor schwung en snelheid.

U verneemt echt alles over Vlaanderens meest onfortuinlijke edelman. Of toch bijna… Alleen de veldslagen worden niet in beeld gebracht. Gelukkig maar, want met de overtuiging van deze acteurs zouden te veel hoofden van de atlas worden gescheiden. Graaf Horne staat er geboeid bij en kijkt naar de executie zoals wij vandaag naar gelijkaardige Youtube filmpjes staren. Met deze voorstelling wordt meer dan één statement gemaakt. Maar dat ontdekt u beter zelf,… indien u nog aan een kaartje geraakt.

Verrassend is ook het samenspel tussen volwassen en jonge acteurs. Wedden dat we later nog van enkele jongeren zullen horen? Ze speelden met momenten in dezelfde liga als de volwassen spelers, palmden het podium in, vermaakten het publiek met humor en drama.

E én hoofdfiguur ging na de voorstelling extra over ieders tong: Alva. Die rol werd gespeeld door Thibaut De Backer. Hij zette een griezelig herkenbare figuur op de planken. Bejubeld als acteur werd de figuur Alva uitgespuwd als de incarnatie van een psychopaat die de wereld onveilig maakt.

Terug naar 2018. De stap is niet eens zo groot.

(SjK)

Reactie burgemeester Jenne De Potter

Een uitmuntende start van het Egmontjaar. Een schitterend verhaal, professioneel gemaakt en gebracht door mensen van bij ons. Dit zet Zottegem op de kaart. Daar kan ik alleen maar fier op zijn. Proficiat aan iedereen die er aan meegewerkt heeft!