Relikwie voorgesteld tijdens Geutelingenfakkeltocht in Elst  

27858839_970765656405384_3871727915228788540_n

Elst, 11/02/2018 –  Gisteren voor aanhef van de geutelingenfakkeltocht in Elst werd de relikwie van de H. Apollonia uitvoerig besproken in de Apolloniakerk.   E.H. A. Babylon bracht een litanie over Apollonia en ging vervolgens met de relikwie rond in de kerk.

Pastoor Babylon, de herder van o.m. de parochie Elst was tevens de eerste persoon die het ‘ geutelingenvers’ Guldenboek van de Apolloniakapel mocht ondertekenen.
Vervolgens werd er gestart met trommelgeroffel dat perfect werd uitgevoerd door drie jeugdige trommelaarsters.   Nadien ging het richting Apolloniakapel waar men nader kennis kon maken met de kapel waar Apollonia ( vervaardigd door de KSA) op een kar werd gehesen wat de brandstapel voorstelde. De Elsterse reuzen Lodewijk van Geutelingen en Karolien De Dempelaere waren getuigen van dit indrukwekkend tafereel.   Op het Apolloniaplein aangekomen werd het vuur aangestoken van de brandstapel door de nieuwe geutelingenboer Ian en – boerin Frauke( school het Groene Lilare) maar er volgde uiteindelijk een happy end doordat het hart van de H . Apollonia werd opgelicht door de H. Geest.   Tussendoor konden de deelnemers aan deze leuke fakkeltocht die een traditie moet worden in Elst genieten van Ename Blond, een taartje en een jeneverdruppel.  In Elst wordt Sint-Apollonia “Sente Plone’ genoemd. — Sente Plone werd op veel plaatsen vereerd , mor ’t Elst es den toeloop ’t felst.

Bert Broos.