Walmke Brand in Parike

Walmke brand (1)

Parike, 22/02/2018 –  Op zondag 25 februari 2018 wanneer in Geraardsbergen Tonnekenbrand wordt aangestoken, antwoordt Parike met Walmke Brand.

Om deze oude traditie in ere te houden is volksdansgroep Perreken, reeds enkele weken met de voorbereidingen begonnen. Martine Vanderstocken:” Het is al het achttiende jaar op rij dat volksdansgroep Perreken het hele gebeuren organiseert. Wij beginnen om 19u30 met dans en om 20u, wanneer ze in Geraardsbergen Tonnekenbrand aansteken, antwoorden wij met Walmke Brand. Het vuur wordt door onze vuurmeesters Guido en Patrick met een lange lont aangestoken. Wanneer het vuur goed brandt roept de menigte luid, Walmke, Walmke Brand, zeven zakken op een dagwand. Veel koren, weinig kruid, met Pasen is de vasten uit. En dit drie maal na elkaar. Nadien wordt er nog nagekaart met een broodje trip en een drankje. Alles gaat door aan de top van de Molenberg in Parike. Iedereen is er van harte welkom.”

Bert Broos.