Vissen in de Zwalmbeek mag, maar vangst moet meteen teruggezet worden

de Zwalm 4

Zwalm/Brakel, 24/02/2018 – Gisteren werd het concept van de terugzetplicht toegelicht aan de Boembekemolen. Die wordt voor het eerst ingevoerd in de Zwalmbeek.

Het concept van de terugzetplicht is eenvoudig. Vissen mag in de Zwalmbeek, maar je moet je vangst onmiddellijk terugzetten. De maatregel dient om de bedreigde of zeldzame vis- en diersoorten de kans te geven om te herstellen. Soorten als kopvoorn, beekforel, serpeling, beekprik en rivierdonderpad. De invoering ervan in de Zwalmbeek is een proefproject. Het gaat om een samenwerking tussen de waterbeheerders, de gemeenten Zwalm en Brakel, de hengelsportsector, visserijcommissies en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Gisteren werden ook nieuwe vispaaiplaatsen (om te kunnen broeden) aangelegd.

Foto’s L.A.M.P.