Bent u beschermd tegen cybercriminaliteit? Fraudeurs gaan steeds agressiever te werk

DDL oosterzele cybercriminaliteit (1)

Algemeen, 05/03/2018 –  Op vrijdag 2 maart nodigde de Land- en Tuinbouwraad en Landelijke Gilden Oosterzele Bert Bleuckx (Head Anti-Cybercrime Team KBC )   uit voor een voordracht rond cybercriminaliteit.Velen worden steeds vaker het slachtoffer van aanvallen als phishing, ransomware, factuurfraude etc…Cybercrime raakt ons elke dag meer. Fraudeurs gaan steeds agressiever te werk in het aanvallen van professionelen en particulieren.

Bert Bleuckx legde in klare taal uit hoe hackers de dag van vandaag ondernemers en het brede publiek aanvallen. Zonder één woord technisch jargon krijg je inzicht hoe cybercriminelen te werk gaan en krijg je concrete tips om je daartegen te beveiligen.  Het gevaar schuilt achter een e-mail: Iedereen van ons is een potentieel slachtoffer van cybercriminaliteit. Hoe dat kan gebeuren? In de meeste gevallen via een eenvoudige e-mail.Maar liefst 95% van de cyberaanvallen start met een zogenaamde ‘phishing e-mail’ naar jouw priv é- of professionele mailbox. Een phishing e-mail is een e-mail die verstuurd wordt door criminelen met als doel jou te misleiden en op te lichten.

Het oplichten gebeurt op 2 manieren:

1) ofwel gaat de afzender je proberen te overtuigen op een  link  te klikken waardoor je op een  valse website  terechtkomt. Op die valse website gaat men je vervolgens vragen persoonlijke- en of bankgegevens achter te laten, die vervolgens kunnen misbruikt worden.

2) ofwel gaat de afzender je proberen te overtuigen een  bijlage  in de mail te openen, zodat op die manier je toestel besmet wordt met een  virus. Door dit virus heeft de hacker toegang tot jouw toestel en bijgevolg tot alle (bedrijfs)informatie zoals klantengegevens, facturatiegegevens, boekhoudinggegevens, paswoorden, enz. De verkregen gegevens kan de hacker vervolgens zelf misbruiken of doorverkopen op de zwarte markt. Een andere optie is dat de hacker naar de e-mailadressen van jouw klanten opnieuw een phising mail stuurt …

Wat kan je zelf doen om je hiertegen te wapenen?

Wees alert! Zoek naar duidelijke aanwijzingen (alarmsignalen) als je een e-mail opent:

  • Ken je de afzender? controleer de naam van de afzender en het e-mailadres
  • Klik nooit zomaar op een link. Controleer de linken in een mail. Een verdachte url achter de link bijvoorbeeld kan op een phishing mail wijzen. zoals voorbeeld de url niet ‘kbc.be/…’ is maar een url die niets met (het domein van)   te maken heeft, klik je best niet op de link;
  • Controleer de bijlagen in een mail. Open een verdachte bijlage niet;
  • Een e-mail die niet in de verwachte taal geschreven is kan ook duiden op een phishing mail.

Danny De Lobelle.