57 Vlamingen, waaronder twee Oosterzelenaren, op humanitaire missie naar Oeganda

28056736_1693198150770664_8072714321682913392_n

Oosterzele, 05/03/2018 –  Een delegatie van 57 vrijwilligers trok in februari 10 dagen naar het Noorden van het Afrikaanse Oeganda. Met de vzw Together we’re strong, hielpen ze er de armste inwoners in de streek van Lira, waar je nog steeds het verleden van de rebellen en de kindsoldaten voelt.

Naast huisdokters, chirurgen, oogartsen maakten ook pediaters, dermatologen, anesthesisten, tandartsen ,reumatologen, apothekers de reis mee.. Achttien serviceclubs van Zonta , Rotary en Kiwanis , verleenden hun medewerking.  Daarbij ook verpleegsters, kinesist Paul Michiels en Carmen Talloen als administratief medewerker.  De reis en de verplaatsing van €1500 werd door de deelnemers zelf betaald. Bovendien sponsorde ook Kiwanis Land van Rhode Oosterzele dit project. Twee jaar geleden werd gestart met de voorbereiding.  

E én team van chirurgen, oogartsen, verpleegkundigen en kinesisten vertrok dagelijks naar het Pope John Hospital in Aber. De oogartsen hadden er hun handen vol met 48 oogoperaties en 300 consultaties.  Chirurgen verrichten een 60tal operaties zoals breuken, verwijderen van baarmoeders en tumoren.  Kinesisten en bandagisten werkten gedurende de ganse periode in het ziekenhuis om de pati ënten hun eerste stappen in de revalidatie te helpen zetten, vooral na beenamputaties en zware fracturen.  De twee andere teams trokken dagelijks naar dorpen rond Lira.  Elke ochtend werd in een half uur tijd een hulppost in elkaar gestoken door de logistieke medewerkers. In elke post kwamen dagelijks een 350-tal pati ënten langs bij de huisartsen en een 150-tal kinderen bij de pediaters.. De tandartsen verrichtten dagelijks een 150-tal tandextracties. Er werden gevallen van ondervoeding en lepra vastgesteld, evenals zeldzame oogziektes en huidaandoeningen.

Naast de medische hulp op korte termijn, werden ook opvoedingsprojecten aangeboden over familieplanning, voedingsadvies, tand en lichaamshygi ëne en het gebruik van Afripads voor meisjes (herbruikbare maandverbanden)  Het waren zeer drukke dagen maar alle neuzen van het team stonden in dezelfde richting. Together we’re strong and we care for you Uganda.