Wie helpt padden veilig oversteken?

 

PaddenBrakel, 06/03/2018 – Binnenkort helpen vrijwilligers van Buurtcomit é Rovorst en Natuurpunt Rondom Burreken honderden padden veilig de weg oversteken. Mensen die willen helpen zijn meer dan welkom.

Het is al voor het vierde jaar op rij dat de vrijwilligers de padden helpen oversteken. Vorig jaar hielpen ze 500 padden. “Bij onze inheemse amfibie ën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen (vanaf 7 graden)”, licht Filip Hebbrecht van Natuurpunt kern Rondom Burreken. “Bij duisternis en regen en hoge vochtigheid kruipen deze nuttige dieren uit hun schuilplaats en trekken instinctief naar water. Meestal in de maand februari, maar door de vrieskou worden de padden, kikkers en salamanders wat later wakker.   Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel trekken. De iets minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken en het alsmaar toenemende verkeer trotseren. Waakzame natuurliefhebbers vinden soms plaatsen waar tientallen en zelfs duizenden dieren verminkt of dood op het asfalt liggen.”

Op Rovorst worden in samenwerking met de gemeente Brakel schermen en emmers opgesteld over een lengte van 100 meter en dat om de trekkende amfibie ën op te vangen. Een groep van een paar vrijwilligers organiseert zich zo dat er elke avond en ochtend permanentie was om de dieren uit de emmers te halen.  “De weersomstandigheden waren de afgelopen weken spelbreker” geeft Filip nog mee. “Door de aanhoudende vorst was er geen pad of kikker te bespeuren. Maar nu met het zachter en warmer weer verwachten we dat de kikkers en padden de komende dagen massaal op stap zullen gaan. Het belooft een korte maar intense amfibie ëntrek te worden. Mensen die willen meehelpen door ’s avonds en ‘ s morgens een rondje te lopen langs de emmers kunnen zich nog steeds aanmelden bij Natuurpunt Burreken of bij het buurtcomit é Rovorst.”