U behoort tot de 88% van de Belgen

Internet

Algemeen, 07/03/2018 –  StatPress maakte vandaag de cijfers bekend van het aantal Belgen dat internet gebruikt. Wanneer u dit leest bent u bij de 88% van de Belgen die het internet gebruiken.

Die 88 % gebruiken het internet voor de meest uiteenlopende zaken. De voornaamste reden bij 92 % van die Belgen is vooral het e-mailverkeer. Informatie ontvangen en versturen daarvoor hadden we vroeger de trage post nodig. Een besteller die langs komt in de late voormiddag en een brievenbus die veel te vroeg om 10 uur gelicht wordt. Normaal dat e-mail de voornaamste bron van uitwisseling van informatie werd.  Daarna gebruikt 84 % vooral het internet om opzoekingen te doen naar goederen en diensten.  Niet te verwonderen dat de banken agentschappen sluiten en personeelsleden niet meer vervangen, als je weet dat 76 % van die Belgen aan internetbankieren doet.

Online betalen met bijvoorbeeld PayPal raakt stevig ingeburgerd 40% gebruikt dit betaalmiddel. Een PayPal account aanmaken is gratis en men heeft er enkel zijn e-mailadres en een goed paswoord voor nodig, gekoppeld aan de bankrekening of kredietkaart.  Goederen of diensten aankopen langs het internet gebeurt door 60% van de internetgebruikers.  Iets meer dan de helft van internet gebruikers zoekt informatie over reizen en vervoer en voert boekingen uit langs het internet.

Kinderen drijven volwassenen naar het internet

Amper 73 % van de alleenstaande volwassenen zonder kinderen gebruikt internet. Bij de gezinnen zonder kinderen loopt dit op tot 85%.  Als er kinderen zijn in een huisgezin gebruikt 95% van de Belgen het internet.  Smartphones in feite een verlengstuk van de computer, worden meer gebruikt bij de jongeren die er beter overweg mee kunnen.  In de categorie 16-24 jaar gebruikt 92% de smartphone, bij 24-35 jarigen is dit 91%, bij de 35-44 jarigen is dit 86%, bij 45-54 jarigen is dit 76%, in de categorie 55-64 jarigen is het nog 57% en bij de 65-74 jarigen gebruikt amper 32% de smartphone.  Er is geen wezenlijk verschil tussen de drie landsdelen als het op de beschikbaarheid van internet aankomt. In Vlaanderen bedraagt de penetratie 88%, in Brussel 85% en in Walloni ë 83%.

Freddy De Schuiteneer.