Comedian Jan Jaap van der Wal: ‘Er is liefde tussen mij en Vlaanderen’

image

Zottegem/Oosterzele, 14/03/2018 –  Stand-up comedian Jan Jaap Van der Wal (in opvallend lange jas) bracht in CC Zoetegem en in GC De Kluize zijn allernieuwste show ‘Schoon’. Zowel in Zottegem als in Scheldewindeke zat de zaal afgeladen vol. Uitverkocht. De ‘nieuwe Belg’ maakte ‘SCHOON’, speciaal voor de Vlamingen. ‘Er is liefde tussen mij en Vlaanderen’, zei Jan Jaap van der Jaap. ‘Maar de Vlamingen hebben ook rare gedachtenkronkels’. De meningen over de show waren verdeeld. (R 17).

De show start sterk, grappig, meteen heeft hij de lachers op zijn hand, met het verschil in ‘com-mu-ni-ca-tie’ tussen Vlamingen en Nederlanders. Het bleek alweer, stand-up comedy is niet voor doetjes. Het publiek anderhalf uur entertainen is een krachttoer. Onmiddellijk is er interactie met het publiek. Jan Jaap heeft charisma. In de show zit ongetwijfeld geniaal materiaal. Het publiek twijfelt niet aan het talent van de welbespraakte Jan Jaap van der Wal. Hij stak meermaals het vuur aan de lont. Hij rijgt de dosissen humor aan mekaar. Ook wel gefilosofeer. Het zijn persoonsgebonden vertellingen die van SCHOON zijn tweede show maken. Confronterende eerlijkheid. Doordenkertjes. Met veel shots op zijn visie van Vlaanderen.

Passeren de revue: Paardenkoers in West — Vlaanderen, het onbegrijpelijk dialect, de Belgische flikken met hun raar hoofddeksel, het lijkt op een hoedje van verkopers in de supermarkten, wifi paswoord met lettercombinatie ‘bcck’ dat gespeld wordt als Barcelona, Cuba, Cuba, kokosmelk, hoe zijn 11 maanden oude zoontje op te voeden als Vlaming of Nederlander?, vliegangst, Friese afkomst (grootvader heette ook Jan), Bart De Pauw, kritiek in Amerikaanse krant, negativisme,…Hij bezingt meermaals zijn liefde voor Vlaanderen, er is eigenlijk weinig waar Jan Jaap van der Wal zich aan ergert, wel aan onze ‘stoofvleessaus’ en de presentatie op radio Klara. Een te nemen of te laten attitude. Meestal zat de chemie tussen hem en het publiek goed. Zijn stijl werkt.

Het merendeel van het publiek vond ‘SCHOON’ geslaagd, een ander vond de show te soft, te braafjes, bleef op zijn honger zitten, het mocht kritischer.

Reporter 17, foto De Langhe.

                                                           
X