Schat aan olielampen in Museum voor Folklore

IMG_8665

Grotenberge, 23/03/2018 – De collectie petroleumlampen van het Museum van Folklore  werd onlangs uitgebreid toen een Zottegemse verzamelaarster haar lampen doneerde aan het Museum.

Schepen van Toerisme Kurt De Loor: “De petroleumlamp kwam rond 1859 op de markt als opvolger van de olielamp. In tegenstelling tot de olielamp gaven de de petroleumlampen opvallend meer licht en werkten ze op aardolie. De Vlaamse snotneus, de zuiverste onder de koperen olielampjes waren in de negentiende eeuw zeer populair in ons land. Op het einde van de negentiende eeuw werden de petroleumlampen verdrongen door de gloeilamp. Het is fantastisch om te zien hoe de lampjes zo goed bewaard bleven in ons museum. Je kan ze bezichtigen in elke uitvoering, van kleine lampjes die men vroeger gebruikte bij het kantklossen tot de zogenaamde stormlantaarn die gebruikt werd als buitenverlichting. Het museum voor Folklore op zich en ook de uitgebreide collectie olie- en petroleumlampen zijn echte pareltjes. Ik denk dat de Zottegemnaren absoluut een bezoekje moeten brengen aan het Museum voor Folklore om te ontdekken wat voor een schat aan informatie je daar kan vinden. Oa. met deze tentoonstelling van olie- en petroleumlampen willen we net die Zottegemse culturele rijkdom even in de verf zetten.”

 Praktisch

Het Museum voor Folklore (Grotenbergestraat 162) kan je bezoeken op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.  Het Museum is ook uiterst geschikt voor schoolbezoeken.