Kaartmaatschappij ‘De Aelmoesenijevrienden’ viert 50ste verjaardag in stijl

SDL landskouter goud kaartersclubjpg (12)

Landskouter, 27/03/2018 –  De Kaartmaatschappij ‘De Aelmoezenijevrienden’ had op zondag 18 maart 2018 veel te vieren. De kaartmaatschappij blies 50 kaarsjes uit. De gouden jubileumviering startte met een feestelijke receptie, speeches van voorzitter Antoine Heyerick en secretaris Eric Van de Vijver, een culinair feestmaal, koningsviering van het 50 ste speelseizoen, en veel gezelligheid, werd in feestsalons Agathea in Landskouter de gouden verjaardag in een feestelijk jasje gestopt. (R 17, foto SDL).

Het bestuur van De Aelmoezenijevrienden met voorzitter Antoine Heyerick, ondervoorzitter Robert Van Steenberge, Andr é Roegiers (penningmeester — schatbewaarder), Eric Van de Vijver (secretaris) en Alex Van De Sype (commissaris) hebben veel moeite gedaan om de viering 50 jaar ‘Kaartmaatschappij De Aelmoesenijevrienden’ heel feestelijk te maken. Het werd een leuke hartverwarmende dag voor al wie begaan is met de kaartmaatschappij. ‘Vandaag wordt het een feest met een gouden strik’, stak Antoine Heyerick van wal. Hij schetste gevat de historiek van de jubilerende kaartvereniging. Na de speech was burgemeester Johan Van Durme de tolk van de talrijk aanwezige parochiale en gemeentelijke bestuurders.

Een brok geschiedenis

Voorzitter Antoine Heyerick: ‘Lente 1968. Met vrienden worden idee ën gewisseld, voorstellen besproken. En zie, ‘De Kaartmaatschappij De Aelmoesenijevrienden’ wordt geboren. Landskouter is een vereniging rijker. De eerste kaartavond vindt plaats op de eerste zondag van april 1968. De eerste voorzitter is Valère Van Oostende. Na zijn eervol ontslag in 1973 wordt hij opgevolgd door Edmond Goedertier. Na vijf jaar wordt de maandelijkse kaarting verschoven naar de eerste zaterdagavond van elke maand. In 1981 sluit het kaartlokaal, caf é Aelmoezenije, de deuren. De kaarters gaan verder aan de slag in een lokaal van de leegstaande gemeenteschool. In 2012 wordt het gebouw grondig gerenoveerd en wordt omgedoopt tot Gemeenschapscentrum IJzeren Hekken. Tijdens het kaartjaar ‘86 — ‘87 heeft de vereniging haar eigen vlag (groen en geel, naam van de maatschappij, de vier kaartsymbolen tegen een witte achtergrond).Tot dusver heeft de kaartmaatschappij globaal genomen 196 leden ingeschreven. Momenteel zijn er 36 leden, waaronder vijf vrouwen. Vier van hen werden al koningin, een bewijs dat vrouwen ook hun ‘mannetje’ kunnen staan’, speechte Antoine Heyerick. ‘Onze vereniging is gestoeld op vriendschap, loyaliteit, inzet van mensen die beseffen dat het verenigingsleven ontzettend belangrijk en fundamenteel is en blijft. Het brengt mensen samen, kaarten zorgt voor gezellige ontspanning, een gezonde competitie. Laat me toe, als voorzitter sinds 2001 heb ik een gevoel van innige tevredenheid. Dat wij hier vandaag staan, is niet de verdienste van één persoon, maar van een bestuur dat zich onvoorwaardelijk en belangeloos inzet voor onze maatschappij’, speechte Antoine Heyerick.

Dank

Voorzitter Heyerick had woorden van dank voor het bestuur, de vijf dynamische en toegewijde vrouwen Erna, Monique, Gaby, Mariette, Karolien ( serveren de dranken tijdens de kaartavonden) en de kaarters. Hij citeerde Lisa Del Bo: ‘liefde is een kaartspel voor dames en heren / liefde is een kansspel voor winnaars zoals wij / speel je niet, speel je wel, speel je spel/ jij bent altijd hartentroef!. ‘Kaarters, jullie tonen liefde voor onze maatschappij, uw aanwezigheid stimuleert ons, bestuursleden, om verder te gaan op de juiste weg die we reeds jaren belopen. Wij zijn dankbaar. Onze wens: ‘De Aelmoesenijevrienden’, het ga je goed. Nog vele jaren’, besloot Antoine Heyerick.

Koningin Laura, prins Patrick

Secretaris Eric Van de Vijver bracht een beknopt verslag van het verloop van het vijftigste kaartjaar. Zesendertig kaarters namen deel aan het kampioenschap 2017 — 2018. Spanning troef met op de laatste kaartavond een onverwachte ontknoping. Met één punt verschil vingen de nummers één en twee van de klassering Robert Van Steenberge en Laura De Ganck hun beslissende kaartbeurt aan. Laura won haar kaartbeurt. Robert zijn kaarten speelden tegen. Laura won alzo de koning(innen)titel. Voor de titel van prins werd het een nek aan nek race. Patrick Van de Velde triomfeerde.

‘Koningin’ Laura De Ganck, geboren en getogen in Moortsele, evenaarde met haar titel haar tweelingzus Hilda, die in 2009 koningin werd. Prins Patrick Van de Velde is een rasechte Landskouternaar. Als zoon van burgemeester Jean Van de Velde bracht hij zijn jeugd door op ‘het hof’, de vroegere jeneverstokerij aan de voet van de Betsberg. Zijn echtgenote Gaby genoot eveneens van de hulde. Tijdens het feestmaal (een pluim voor Agathea) werden de prijzen uitgereikt aan de top tien. Laura De Ganck (koningin, 172 p.) en Patrick Van De Velde (prins, 159 p) kregen een welverdiende hulde. Proficiat, Laura en Patrick. Vervolledigen de   top tien:   Gaston Meirlaen (159), Robert Van Steenberge (158), Andr é Janssens (155), Lucien Haerens (155),   Willy Van Den Bulcke (153), Ren é De Winne (151), Etienne Waeytens (146), Antoine Heyerick (145). Michel Hofman werd de (IJzeren) hekkensluiter met 96 punten. Maar in de kaartmaatschappij blijft deelnemen belangrijker dan winnen. Alle leden kregen een waardevol geschenk. Het bestuur nam het initiatief om een bloemlezing van kaarters, koningen, feesten en kaartavonden van de voorbije vijftig jaar samen te brengen in een verzorgd fotoalbum. Ronduit schitterend. Met veel dank aan Gaby Heyerick, echtgenote van ondervoorzitter Robert Van Steenberge, die enorm veel tijd aan het prachtig werkstuk besteedde. De kaartmaatschappij heeft veel woorden van dank voor Gaby. Gelukkig wordt het volksspel ‘kaarten’ in Landskouter levendig gehouden. Straks wordt het 51 ste seizoen aangezwengeld. Veel kaartplezier. Interesse? Lid worden? Info: Voorzitter Antoine Heyerick, 09 / 362 95 35,  antoine.heyerick@skynet.be

Reporter 17, foto’s Sven De Lobelle.  

                                                                                                                                                                                   
X