E-mailtje uit Goeferdinge: Wielrennen en de voorjaarsklassieker  de Amstel Gold Race + een gedicht over de Zwarte van Brakel

2-IMG_3806

Karel De Pelsemaeker, 27/03/2018 –  Dit jaar gaat deze Nederlandse wielerklassieker door op 15 april. Wij waren vanaf 22 maart 2018 al enige dagen in Valkenburg aanwezig. In deze toch wel prachtige stad, die eveneens een lange geschiedenis kent en waar de Cauberg ligt, draait heel wat rond het wielrennen! Nabij de kerk in Sibbe, die op ongeveer 2500m van de stadkern ligt, bestaat er zelfs een echt wielrencaf é, waar ik ook enige foto’s nam.

ecolumn-uit-goeferdinge-karel-depelsemaeker-banner

Natuurlijk ga je, wanneer je zoal ik van Geraardsbergen bent, ook aan de Ronde van Vlaanderen en de Muur denken. Hier op de Cauberg Waar de Amstel Gold Race Langskomt, vooral aan Philippe Gilbert. Hij plaatste al vier keer deze klassieker op zijn palmares en vorig jaar, als Kampioen van Belgi ë, won hij ook de Ronde van Vlaanderen. Natuurlijk gaan we ook aan Claude Criquieleon, Stijn De Volder en aan Peter Van Petegem, of de Zwarten van Brakel, denken. Allemaal winnaars van de Ronde van Vlaanderen. Peter van Petegem won zelfs in 1999 en in 2003 Vlaanderens Mooiste!. Deze beresterke ‘Zwarten van Brakel won zelf in 2003 de kasseiharde Parijs-Roubaix!

Gedicht voor De Peet

Als hij zijn witte tanden even bloot lacht,

in zijn fors donkerbaardig aangezicht,

verschijnen rond zijn bruine ogen

warme zonnestralen.

‘Les pav és’ hebben niet alleen zijn carrière

maar ook zijn atletische fysiek getekend:

zijn spieren zijn hard als porfier

zijn pezen lijken wel van staal.

Op de kasseien van Opbrakel en Vloesberg

bereidde hij zijn eerste wielerwedstrijden voor.

Zo reed hij op een dag over Henegouwen naar

‘les pav és de l’enfer’ nabij het Franse Roubaix.

Le Noir, est arriv é! Riep Le Nord de la France verbaasd.

Een paar jaar later won de Zwarten van Brakel, witheet,

als een ware Flandrien, de helse klassieker Parijs-Roubaix.

Hij werd daar meteen de nieuwe Bien-Aim é!

De kasseifameus leeft nu, als in een sprookje

met een Engel in,  Vlaanderens  Mooiste Gasthuis,

De Pav é ”.

Kdp. –

Wie zal er op 1 april 2018 de Ronde van Vlaanderen winnen? Zal de Muur van Geraardsbergen, in dat nieuwe parcours, nog even beslissend zijn als voorheen? Of zal de  Muur, waar ze met Krakelingen altijd visjes in wijn drinken, er als een aprilgrapje zomaar bijliggen? Na Paaszondag, 1 april, zullen we het weten, kijken is dus de boodschap!

Karel De Pelsemaeker.