Ronaldo steelt de show


De circustent op de weide van Stokerij Van Damme in Balegem is driemaal volgelopen voor de voorstelling Fidelis Fortibus van circusartiest Danny Ronaldo. Het werd genieten van begin tot einde. Ronaldo stal de show. Hij verbaasde iedereen. De show gaf vonken. Een fantastisch, verbluffend spektakel. Meesterlijk in elkaar gestoken. R 17

Het publiek waande zich in een bijzonder magische circuswereld. ‘No spettacolo’. Geen spektakel. Zo start clown Danny Ronaldo zijn voorstelling Fidelis Fortibus. Hij staat moederziel alleen in de circuspiste. Geen andere artiesten te zien. Ze zijn overleden. ‘Finito’. In de piste zijn kruisen opgesteld. De graven (in zaagsel) van de overleden artiesten. Hun relieken staan in de piste, als daar zijn: de parasol van de koorddanseres, met haar ballerina’s, versierd met verwelkte rozen,   het vestje van de circusdirecteur (loopt angstig rond zijn graf, had haat — liefde verhouding), de witte clown met zijn trompet, …hij slaagt erin hun opnieuw tot leven te wekken. Af en toe weerklinken de trompet, tuba en bombardon. Het publiek ziet Danny Ronaldo jongleren, goochelen, koorddansen, zich doormidden zagen (niemand van de dames was bereid om assistente te spelen). Hilariteit, wanneer hij onder de banken een rat tevoorschijn haalt. Prachtige nummertjes met de rat. Danny Ronaldo speelt tussendoor – heel bewust — ook de onhandige, klungelende mens. Scherven. Als hij de trapeze hoog in het nok wil bereiken heeft hij iemand uit het publiek nodig. Het is heel gewaagd, de adem inhouden, want zijn gebouwde constructie lijkt ogenschijnlijk h éél wankel. Danny Ronaldo doet er alles aan om het circus van weleer, nieuw leven in te blazen.
Heel de show (75 minuten) blijft Danny Ronaldo zijn duivels ontbinden. Vol gas doorgaan. Rijgt de verbluffende stunts aaneen. Spannend en intrigerend voor de toeschouwers. Het lijkt of hij een zesde zintuig heeft, dat is het vak dat artiest Danny Ronaldo tot een ware kunst weet te verheffen. Hij bracht een geniale, wervelende show. Krachtige illusies. Blijft zich afsloven om van ‘Fidelis Fortibus’ een visueel sterk kijkstuk te maken. Sterk einde. Finaal belandt gans de ‘bataclan’ van het circus hoog in het nok. Zijn show baadt in een nostalgische sfeer. Eigenzinnige solo. Een ode aan de aloude circusfamilies. Een perfect spektakel. Ronaldo liet iedereen verbijsterd achter. Na afloop was iedereen het eens, circus Ronaldo loste de hoge verwachtingen in. Het publiek had er zin in. De sfeer was opperbest en meermaals uitbundig. Het publiek zo entertainen is een krachttoer. Een hoge amusementswaarde. Het publiek bedankte met een langdurig applaus.
Voorstelling nieuw seizoen
Het Kluize-team was bijzonder blij met het grandioze succes en dankt CC Zoetegem en GC ‘t Groenendal voor de coproductie. GC De Kluize stelt op donderdag 31 mei om 20 u het nieuw seizoen 2018 — 2019 voor. Gratis toegang, inschrijven verplicht via 09 / 363 83 30, reservaties@oosterzele.be, GC De Kluize, Sportstraat 3 Scheldewindeke.