Maak er een stomend weekend van


Stuur een telegram

Maak er een stomend weekend van

 

En stuur een telegram

 

Op 5 en 6 mei moet je voor een stomend weekend in Maldegem zijn op het Stationsplein.

In herdenkingsjaar 2018 schenkt het Stoomcentrum speciaal aandacht aan de Eerste Wereldoorlog.

Er zijn historische evocaties over de Eerste Wereldoorlog met een dagelijkse Last Post om 13.45 uur, een ingetogen moment van herdenking.

Zeven historische stoomlocomotieven en oude treinwagons laten je een stukje jeugdsentiment terug herbeleven.

Spelen met treintjes zit er niet in, maar wel een rit maken van Maldegem naar Eeklo en terug aan boord van een stoomtrein, dergelijke zaken kun je alleen nog beleven in Maldegem op 5 en 6 mei.

Verschillende treinwagons, ook van de legendarische Orient Express herinneren aan vervlogen tijden en zijn juist daardoor zo boeiend en interessant.

De stoomtrein was in de Eerste Wereldoorlog mee betrokken in het oorlogsgewoel.

In Maldegem staat uitzonderlijk een fototentoonstelling over communicatie in de Eerste Wereldoorlog.

Het oorlogsgewoel en de drang tot betere communicatie, leidde tot een uitvinding die niet meer weg te denken is uit ons leven.

Communicatie langs telefoonlijnen met spraak en morsesignalen was mogelijk, aan het front werden veldtelefoons, ook draadloze morseverbindingen zorgden voor verbindingen.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog kwamen dan de eerste draadloze gesprekken tot stand met grote verplaatsbare toestellen.

Dit was de aanzet tot vervaardigen en gebruik van de draagbare verbindingen met spraak   en later mobiele telefoons, smartphone, satellietverbindingen en nog veel meer.

Eind 2017 werd de telegramdienst afgeschaft, in Maldegem komt die dienst gedurende twee dagen opnieuw tot leven.

Voor  iedereen maar speciaal voor de jeugd, laat je telegram vanuit een stoomtrein versturen en haal die af in de seinpost van het station.

De radioamateurs met speciale licentie zorgen daarvoor en laten je tegelijk meemaken hoe ze directe wereldwijde draadloze verbindingen tot stand brengen.

Maak tijdens het stomend weekend in Maldegem kennis met de historische stoomtrein en de wondere wereld van de radio en draadloze verbindingen.