Ontslagnemend waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer kwam gisteren niet opdagen


Heel wat pers aanwezig waaronder VTM-NIEUWS

 

Ontslagnemend waarnemend burgemeester Stefaan Devleeschouwer kwam gisteren niet opdagen tijdens de gemeenteraad in Brakel. Stefaan Devleeschouwer  kondigde dit evenwel wel aan op zijn facebookpagina dat hij zou aanwezig zijn.

Zijn woorden op facebook waren: “

Gemeente Brakel: Overdracht burgemeesterschap

Vandaag woensdag 2 mei 2018 om 20.00 uur gaat de gemeenteraad door.

Ik zal aanwezig zijn en geef de burgemeestersjerp wnd door.

Het aanwezig zijn op de gemeenteraad doe ik in de eerste plaats voor mijn gezin, mijn familie, vrienden en de Brakelaars die ons in deze moeilijke periode hebben gesteund.”

De realiteit was evenwel dat er geen Devleeschouwer was te bespeuren op de markt. Een meute persmensen waaronder VTM- nieuws stonden hem op te wachten voor het gemeentehuis zonder resultaat evenwel. De ex- waarnemend burgemeester kwam niet opdagen. Kreeg hij een telefoontje van hogerhand om zich best niet op het publieke toneel te tonen. Deze soap als gevolg van een ongeval in Lierde krijgt later deze maand een vervolg en dan zal de pers terug massaal aanwezig zijn. Door de commotie in deze zaak was er ook veel meer publiek dan normaal in de raadszaal.

Oppositie wou een verklaring afleggen

Voorzitter van de gemeenteraad Alexander De Croo belette evenwel om publiekelijk een verklaring af te leggen. “Artikel 28 van de gemeentewet laten het niet toe om verklaringen af te leggen met een persoonlijk karakter.’

Alexander De Croo verzocht dan ook aan het publiek om de raadszaal te verlaten en het punt te behandelen in besloten zitting.

Verklaring CD&V- Kris  Wattez:”14 dagen terug geraakte onze waarnemende burgervader betrokken in een verkeersongeval. Gezien het gerechtelijk onderzoek nog lopende is , zijn de juiste omstandigheden hierover nog niet gekend.

Wij denken dat het een correcte beslissing was van onze waarnemend burgervader om een stap op zij te zetten. Tot het tegendeel bewezen is blijft men onschuldig. We willen toch onze vrees uitdrukken. Wij vrezen dat hij een op een normale manier verder kan functioneren als schepen want ook in deze positie ben je het boegbeeld van de gemeente. Zal hij aan de druk van de publieke opinie kunnen weerstaan wanneer ze hem met de feiten, nogmaals al dan niet ten laste zullen confronteren. Ons aanvoelen is dat dit een zeer moeilijke opdracht zal worden. De gemeente Brakel is zeker niet op een positieve manier in de pers gekomen. We moeten op een positieve manier op de kaart komen.”

N-VA Brakel (Jan Haegeman)  pleit eveneens voor een cultuur waar alcoholgebruik niet als vanzelfsprekend wordt aanzien. Het gemeentebestuur kan het voortouw nemen om minder of geen alcoholische dranken te schenken.

Hedwin De Clercq

Hedwin De Clercq  blijft dienstdoend burgemeester tot Vlaams minister  Liesbeth Homans haar fiat heeft gegeven  over de voordracht van Marleen Gyselinck.

Deze soap krijgt hoe dan ook een vervolg en vraag is of Stefaan De Vleeschouwer bewust of onbewust  in een martelaarsrol wordt geduwd?

Het vervolg krijgen we in het VTM -nieuws van 13u.