Het nagelnieuw museum Hunnegem schot in de roos


Duizend belangstellenden bezochten tijdens het voorbije weekend het nagelnieuwe Museum Hunnegem dat is ingericht in de Romaanse kerk en de Paxzaal te Geraardsbergen. ‘Wegens het grote succes komt er een tweede openingsweekend op 22 en 23 juni’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau.

Nieuwe kijk op de geschiedenis
‘In de stadskeure van Geraardsbergen wordt voor het eerst gesproken over Hunnegem.   Boudewijn VI, graaf van Vlaanderen, kocht in 1068 van Gerald, heer van Hunnegem, een vrijbezit om er een burcht op te richten, die de juridische bakermat vormde van de stad Geraardsbergen. Dit kerkje is sinds de 14de eeuw een bedevaartsoord gewijd aan Maria. Later kwam Hunnegem onder het kerkelijk territorium van de Sint-Bartholomeusparochie, waarvoor in de 15e eeuw een gotische kerk werd gebouwd.’ Lezen we in een historisch verslag.

De parochie van Hunnegem was gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, en bezat een éénbeukig romaans zaalkerkje. In de loop der eeuwen hebben vele verbouwingen plaatsgevonden, zoals de aanbouw van een gotisch koor, een spitsboogvenster, een transept en een achtkantig vieringtorentje.

De voorbije periode werden de Romaanse kerk en de Paxzaal heringericht in functie van het nieuwe Museum HUGE. ‘Dat brengt de geschiedenis van Hunnegem en Geraardsbergen in beeld, want hier werd stad 950 jaar geleden gesticht’, zegt initiatiefnemer David Larmuseau. ‘Het museum brengt een geheel nieuwe lijk op de ontstaansgeschiedenis van de stad en de Mariadevotie. Bij de inrichting maakte curator Koenraad De Wolf gebruik van het nieuwste hoogtechnologische materiaal.’

Filmmuseum Vlaanderen
Daarnaast wordt de komende maanden werk gemaakt van de uitbouw van het nieuwe Filmmuseum Vlaanderen. ‘Een deel van de collectie is al ter plaatse’, zegt de initiatiefnemer. ‘Die zal de komende werken worden opgesteld in de lokalen van de voormalige priorij.’

PRAKTISCH
Tweede openingsweekend Museum HUGE
Vrijdag 22 juni van 18.00 tot 22.00 uur en zaterdag 23 juni van 14.00 tot 18.00 uur.
Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk na afspraak op tel. 0498/08.81.61 (curator De Wolf)

Julien Borremans