De trend van deze zomer : rommelmarkt + garageverkoop zorgt voor succes

Vlaamse Ardennen, Gemeldorp (Deftinge) – In de Kouterstraat, ten velde tussen Lierde en Geraardsbergen, kennen ze het geheim van een succesvol buurtactiviteit. Ook al ligt het doodlopende straatje midden in de velden van de Vlaamse Ardennen, in een gehucht waar Klein Peerke nog niet vaak is geweest, toch slagen ze er in om een pak volk op de been te brengen.

Het geheim blijkt eenvoudig maar niet minder geniaal.

Organiseer in minstens één straat een traditionele rommelmarkt, rondom een caf é of een cultureel centrum en zet op een oprit een eetkraam waar hongerigen behalve de obligate hamburger ook een verzorgd broodje met groentjes en warme ham kunnen krijgen. (Het Gaverhammetje-op-wijze-van-de-chef was h éé érlijk!) Tot zover wat elke organisator in de vingers heeft.

Wees dan ruimdenkend en laat iedereen in het gehucht mee doen, via het systeem van garageverkoop. Het maakt niet uit wie mee doet of hoe die mee doet! Zet je de rommel te koop in je tuin, je garage of in de veranda, nodig vrienden en familie uit voor een gezellige dag of nodig de bezoekers uit voor een babbel.

Verder is het eenvoudig: de garageverkopers, die elk aan het eigen huis hun afdankers of de vruchten van hun creativiteit aan de man brengen, staan ofwel met een kraam voor hun gevel of hangen enkele ballons aan de brievenbus, als teken dat de gegadigden de oprit mogen betreden. Het zorgt niet alleen voor een verspreiding van het volk doorheen het gehucht, waardoor het heerlijk wandelen is, maar je leert ook de fantastische streek nog beter kennen. En dan kom je aan de eigenlijke brocante, ergens halverwege. De dag vliegt voorbij. Gezelligheid en afwisseling is troef!

Proficiat aan de organisatoren van dit leuke event.

Het toont aan dat men niet in een drukke wijk moet wonen om volk op de been te brengen. In de Kouterstraat van Gemeldorp, en bij uitbreiding het ganse gehucht, weten ze hoe een kleine gemeenschap toch groot kan zijn. In caf é/feestzaal Bij Metser weten ze de komende dagen waarover te praten aan de toog. Het dorp blijkt ook een ambachtelijke brouwerij te huisvesten, genaamd naar het dorp, waar ze honingbier en kruidenbier brouwen. Een tip voor een volgende reportage.

Die van de Kouterstaat zijn trendsetters.

Wedden dat de rest van Vlaanderen volgt?

Uw reporter stapte naar huis met enkele seventies LP’s. Een driedubbele vinyl met een live concert van toen-nog-geitenwollensokken die vandaag grote voorbeelden zijn voor het jonge grut, nog wat plastic met aanstekelijke huppeldepup-rock in extended versie en een brok stevig werk van een classic rock band die het toen helemaal zou gaan maken.

Ook enkele klassieke brommers lokten veel volk en werden druk onderhandeld. Mijn goesting was toen al verkocht. Wedden dat we die machines in Zottegem zullen zien opduiken tijdens een rit van brommerkesclub Leste Vitesse?

En wat heb jij gevonden?

SjK.