Politieke matinee Open VLD Ninove


In een afgeladen volle zaal Violon organiseerde Open VLD Ninove een politieke matinee met als centrale gast Mechels burgemeester en verkozen tot beste burgemeester van de wereld, Bart Somers.

Ninove groeit als voorstad van Brussel tot een centrumstad. Voor de Ninoofse liberalen de uitdaging om in een veilige stad samen te leven met mensen van allerhande culturen. Waar je vrij kan winkelen, sporten en feesten, ook met mensen met een andere cultuur. Thema op deze Pinkstermaandag was dan ook “veiligheid, integratie en samenleven in een groeiende stad”.

Somers, verkozen tot beste burgemeester van de wereld, illustreerde wat hij de laatste 15 jaar realiseerde in zijn Mechelen. Mechelen, dubbel zo groot als Ninove, was een verloederde stad. Hij maakte er een veilige vernieuwde stad van waarin alle 138 nationaliteiten hun plaats vonden. Niet door hen in groepjes op te delen maar door met hen samen te werken en verantwoordelijkheden toe te vertrouwen. Somers melde dan ook met fierheid dat geen enkele IS-strijder uit Mechelen is vertrokken ondanks de aanwezigheid van bijna 20 000 moslims in zijn stad.

Burgemeester Tania De Jonge stak haar bewondering voor Bart Somers niet onder stoelen of banken. Zij ziet de realisaties in Mechelen als inspiratiebron voor Ninove. Meerdere Mechelse projecten heeft ze al als voorbeeld gebruikt hier in Ninove.

Ook mensen uit het veld kwamen hun getuigenissen aan de man brengen. Dat dit niet altijd van een leien dakje loopt, werd duidelijk. Doch, cijfers en prognoses maken duidelijk dat iedereen nodig zal zijn, om Ninove bruisend en leefbaar te houden.