Magistraal vuurwerk


Een ware mensenzee overspoelt het dorp in Oosterzele. Het epicentrum van de Sinksenkermis is volgestroomd. Zondagavond 20 mei, klokslag 22 u 30 startte het vuurwerk. Zeg nooit meer zomaar vuurwerk tegen vuurwerk. Het publiek dat het muzikale vuurwerkspektakel van de gebroeders Robert en Joeri Vangelabbeek uit Lanaken bewonderde, zal dat beamen. (R 17, foto’s DDL).

De befaamde broers waren traditiegetrouw alweer te gast in Oosterzele en schoten zich met het schitterend muzikaal vuurwerk het Oosterzeelse feestengeheugen in. De hoge verwachtingen van de toeschouwers werden nog maar eens ingelost. De vuurwerkmakers uit Lanaken zijn niet de eersten de besten. Ze genieten een (inter)nationale reputatie omwille van hun origineel en artistiek vuurwerk. Een reputatie die ze zondagavond in Oosterzele alle eer aandeden met een spectaculair, veelkleurig hoogtevuurwerk op muziek. In het zwerk ontspon zich intussen een adembenemend vuurwerkspektakel van spetterende lichtfonteinen, heel kleurrijke vuurspuwers en krioelende lichtkronkels. De ene keer luid knallend, de andere keer bijna geluidloos, alsof onzichtbare reuzenhanden de ontelbare lichtjes hoog in de lucht wierpen. Perfect georkestreerd scheurden de lichtflitsen uiteen alsof luchtjagers uit intergalactische werelden elkaar bekampten met hun supersonisch geschut. Waarop de magie van het moment uiteen knalde. Van de hemel naar het hart. Na ruim twintig minuten stierf het fee ërieke spektakel uiteen, gekleurde wolken achterlatend. Met een perfecte synchronisatie tussen muziek en vuurwerk zetten de talentrijke broers een indrukwekkende vuurwerkshow neer. Het enthousiaste publiek bedankte met een applaus.
Het vuurwerk is een certitude op de Sinksenkermis. Weet iemand wanneer ooit de eerste editie was? Laat het ons weten, marcel.van.de.vijver@telenet.be. Uit een oude kermisaffiche van 1934 blijkt dat er op zondag 20 mei een prachtig vuurwerk gegeven werd door de ‘Verenigde Dorpelingen en Vrienden, afgeschoten door den vermaarden vuurwerkmaker Boon uit Zele’. En even meegeven dat uit een kerkrekening van 1645 blijkt dat men in Oosterzele al ‘kerckmis’ vierde. Het woord ‘kermis’ is afgeleid van ‘kerckmis’, dit is de mis die jaarlijks bij de herdenking van de kerkwijding werd opgedragen. De kerkwijding werd herdacht zowel binnen de kerk als even later buiten de kerk. Hier is het ontstaan te zoeken van de Sinksenkermis in Oosterzele.                                   Reporter 17