167 zonnepanelen op fabrieksdak van Soieries Elite in Brakel

Sinds kort liggen er op het dak van het bedrijf Soieries Elite aan de Stationsstraat in Brakel  167 zonnepanelen. Die werden geplaatst door de energiecoöperatie Denderstroom cvba.  .

Wim Gernaey (Soieries Elite)  : «Het unieke aan dit project is dat het een ‘zonnedeelproject’ wordt : Het is de eerste zonnepaneleninstallatie op een bedrijf waarbij omwonenden mee kunnen investeren en mee delen in de winst van de installatie. U kan dus mee kunnen genieten van de voordelen die de zon ons biedt.”   Het was  titelvoerend burgemeester en vice-Premier Alexander De Croo die de installatie officieel aan stak.

Het gaat hier om een burgercoörperatie waarin burgers kunnen in participeren. Het is de bedoeling dat men een aandeel koopt van 250 euro waar naar gelang de marktsituatie een devidend   wordt op uitgekeerd. Vorige zondag werd er nog een project voorgesteld in Aalst op het dak van een kerk in aanwezigheid van de bevoegde minister Tommelein en   bisschop Van Looy van Gent.   Er kunnen nog dergelijke projecten worden gerealiseerd want een gemeente beschikt nu éénmaal over interessante daken om zo’n project te realiseren   meent Alexander De Croo.

De buurt werd eveneens aangesproken om een kijkje te komen nemen. Voor de mensen die tot bij de zonnepanelen gingen was het een huzarenstuk om die plaats te bereiken. Er was eventjes voordien een stortbui zodat het bijzonder glibberig was.

Voor meer info zie (www.denderstroom.be).