Voor Zottegem treedt uit de anonimiteit

25 Mei 2018 – Zottegem – Onze stad heeft superhelden nodig! Sinds enkele maanden verschenen er regelmatig borden in het straatbeeld van Zottegem met opschrift: “Onze stad heeft superhelden nodig!”. Vervolgens werden er via deze borden en een facebookpagina verschillende voorstellen met betrekking tot de stad gelanceerd. Het groepje achter dit initiatief bewaarde de anonimiteit, tot nu. Louie Van Rijsselberge, Lieselot Eeman, Kenny Verbanck, Arno Schepens en Benjamin Van Crombrugge stelden vrijdag hun initiatief voor.

“Voor Zottegem is een groep van jonge, ge ëngageerde mensen die onze stad willen verbeteren op een positieve, progressieve en constructieve manier. Het idee is eigenlijk aan een Zottegemse toog ontstaan met enkele vrienden. Aangezien we allen heel graag in onze stad vertoeven, hadden we het ook wel eens over hoe we van Zottegem een echte superstad zouden kunnen maken. We beslisten vervolgens om het niet enkel bij durven te houden, maar ook echt iets te gaan doen door enkele voorstellen op de politieke agenda trachten te plaatsen”, aldus Louie Van Rijsselberge. “Om het effect te vergroten, kozen we ervoor om dit anoniem te doen, zodat er een zeker mysterie rond ons hing. Dit zorgde ervoor dat we enkel ’s nacht op pad konden gaan, wat het natuurlijk dubbel zo spannend maakte!” licht Kenny Verbanck toe.

De slogan van de groep luidde “Onze stad heeft superhelden nodig!”. Op de vraag wie deze superhelden dan moeten zijn, antwoord Lieselot Eeman het volgende: “Onze stad heeft inderdaad superhelden nodig, maar gelukkig zijn die er al. Alle inwoners van Zottegem die zich inzetten voor onze stad, van bruisende horecazaken, grote en kleine verenigingen tot mensen die zwerfvuil gaan rapen. We heb tonnen respect voor deze helden die elke dag mee onze stad maken. Deze campagne is er ook voor hen en eigenlijk gewoon, voor Zottegem.”

“De voorbije maanden pleitte we onder andere voor een Zottegems Horeca-team, een samenwerking tussen stad, horeca en handelaar, een opwaardering van het jeugdhuis naar een echt jongerencentrum als ontmoetingsplek en een veilige tocht naar school met de Zebra-route” licht Arno Schepens toe. “Via onze facebookpagina ontvingen we heel wat positieve reacties van bijvoorbeeld horecazaken die voorstander zijn van ons idee, ouders die een meer aangepast vrijetijdsaanbod voor hun kinderen willen en mensen die de verkeersveiligheid aankaartte. Een debat cre ëren en de mensen laten spreken over deze thema’s was dan ook een doel op zich, waarin we blijkbaar geslaagd zijn” besluit Van Rijsselberge.

“Ons groepje is als een wild idee gestart en is uitgekomen op een spannend en leerrijk avontuur. Wat de toekomst nog brengt is voor ons voorlopig nog een vraagteken, al is het de bedoeling om zeker de komende maanden te wegen op het debat en nog meer voorstellen te doen. “Daarnaast”, voegt Benjamin Van Crombrugge nog toe, “willen we ook inzetten op burgerparticipatie en zaken organiseren waarin elke Zottegemenaar met een constructief voorstel terecht kan om dit uit te denken en vervolgens ook te lanceren. Een nieuwe partij starten of dergelijk is verre van de bedoeling, meer een grote spreekbuis vormen waar iedere positieve inwoner met een hart vóór Zottegem, terecht kan.”

X