OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crowdfunding voor Herzeelse pioniers in de biologische landbouw: De 4 seizoenen op de Kollebloem in een boek

In het boek vertellen Antoine De Paepe en Leen  Verwimp als pioniers in de biologische landbouw het verhaal van van De Kollebloem.  Je kent de Kollebloem in Sint-Lievens-Esse als biologisch tuinbouwbedrijf, waar je bij  al 30 jaar terecht kunt voor de lekkerste streekeigen biodynamische en seizoensgebonden groenten. De band tussen producent en consument staat daarbij centraal, liefst zo lokaal mogelijk. Sinds 1985 bouwen zij aan de weg, sinds 2012 bijgestaan door 2 jonge opvolgers, Manuel en Ruben.

Nu is het tijd voor een boek over de Kollebloem met alles wat u al had willen weten. Antoine en Leen vertellen over hoe het allemaal begon. Over pionier zijn in de biologische landbouw in Vlaanderen. Van familiebedrijf ging de Kollebloem over naar een coöperatieve met steeds meer inbreng van anderen. Anno 2018 maakt het bedrijf deel uit van cvba de Vroente, samen met 2 andere boerderijen.

Crowdfunding

We vieren in oktober de 60ste verjaardag van bioboerin Leen. Vorig jaar werd Antoine 65. Een boek is een ideale manier om hen in de bloemetjes te zetten! Daarom startten we een crowdfunding op https://nl.ulule.com/kollebloemboek/ . Met het geld kunnen we de eerste lading boeken drukken.

Nog tot 15 juni kan je steunen. Wees er op tijd bij. Je steunt namelijk niet alleen het Kollebloemboek, maar je krijgt er etentjes in enkele toprestaurants of groentjes gratis bij. Je kan ook voor een klein bedrag meedoen. Het kan vanaf 5 euro; vanaf 35 euro krijg je er het boek bij.

Wat komt er in het boek?

In het boek maak je niet alleen kennis met de mensen op de Kollebloem, maar ook met de groenten. De seizoenen vormen daarbij de rode draad: het enthousiasme van de zomer, de oogst in de herfst, de rust en stilte van de winter en het nieuwe leven in de lente. Je vindt er ook tips en receptjes om creatief van al dat lekkers te kunnen genieten.

Een deel van de tekst is gewijd aan de toekomst waar men op de Kollebloem naar uitkijkt: de grond vrijkopen, het neutraliseren van priv é-bezit. Leen en Antoine geven de jonge boeren de kans om de Kollebloem waardig over te nemen, door de gronden met schenkgeld onder te brengen in een stichting. Tot het einde der tijden zal deze vrijgekochte grond voor biodynamische landbouw gebruikt worden.

Heel bewust wordt de afzet kleinschalig gehouden en kiest de Kollebloem voor directe afzet. Wekelijks worden groentepakketten geleverd aan zo’n 220 klanten in de regio Herzele, Zottegem, Aalst, Geraardsbergen, Ninove, Oosterzele en Merelbeke. Sinds een jaar is er ook verkoop in de Lousbergmarkt in Gent.