De beul van Egmont en Hoorn, door de Zottegemse schilder Fine

Mysterie in Zottegem : Wie is de beul van Egmont?

De beul van Egmont en Hoorn, door de Zottegemse schilder Fine

Ooit al afgevraagd wie de beul is die Egmont en Hoorn in 1568 naar de eeuwige ‘slagvelden’ stuurde? Ook tijdens de komende vieringen zal de beul een kap dragen. De Beiaard gaat op onderzoek…

Beulen waren toentertijd nog vaklui,

… geslepen en uitgerust met de modernste moordwapens. Voor Lamoraal is het snel gegaan. Die kreeg op de markt in Brussel een ‘eervolle’ dood. Anderen hadden minder geluk en werden langzaam ter dood gebracht. In sommige landen is die tijd blijven stil staan.

Alhoewel het een veelgevraagd beroep was bleven beulen discreet en verborgen ze hun gezicht. Ook de beul, die tijdens de komende herdenking de wervel van Egmont zal klieven draagt een kap.

Gelukkig is er in Zottegem een fantastisch museum
… waar je de beul recht in de ogen kan kijken. Neen,… niet de museumkamer in het oude stadhuis, maar wel het museum aan de Grotenbergestraat 162 (vlakbij de ingang van kasteel Breivelde) dat ietwat onvolledig de naam draagt : ‘folkloremuseum’.

De echte schatkamer van Lamoraal kan u daar vinden.

Het bevat naast schilderijen nog veel meer herinneringen aan Zottegem en zijn inwoners.  Open op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur, van Pasen tot september: op de 1ste en 3de zondag van de maand open van 15 tot 18 uur.

De schilderij werd gemaakt door de bekende Zottegemse schilder Fine (Rufin Stevens) die in 2001 overleed. Fine schilderde ook zijn versie van Egmont, Alva en andere beroemdheden uit de tijd van de reformatie. Kan u ontdekken wie deze bekende figuren zijn?

Binnenkort kan u deze figuren in ‘vlees en bloed’ ontdekken tijdens de ‘Wervel on stage‘ feestelijkheden in het Beislovenpark.

 

 

 

 

X