Proef de speciallekes op eerste korte-keten-markt

Noteer alvast, zaterdag 23 juni van 10 u tot 17,   Marktplein Scheldewindeke. De gemeente Oosterzele organiseert de eerste editie van de korte — keten — markt. Schepen Jan Martens: ‘De gemeente   wil met de ‘korte — keten — markt’ — een forum bieden aan alle producenten en verwerkers van lokale producten om zich voor te stellen aan het publiek. Een lovenswaardig initiatief. Voor de sfeer en muziek zorgt zigeunerorkest Shererazade. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Maak kennis met de ‘speciallekes’ van Oosterzele en zijn regio. Kraampjes, kuieren, genieten van geuren, kleuren en muziek. Is er een betere manier om de zomer in te zetten dan een bezoek aan een lokale markt met veel lekkers van bij ons? Kom zeker langs en laat je verrassen. Je zal versteld staan wat lokale handelaars te bieden hebben. Je kunt er proeven,zien, voelen, info verkrijgen. En de allerkleinsten gaan zich kunnen uitleven. Een ‘springkasteel met wortelen’, dat zullen de kinderen ‘vree wijs’ en leuk   vinden. De term korte keten staat voor de rechtstreekse verkoop van lokaal geproduceerde producten aan de consument. Het kan ook gaan om verwerking van die producten. Bezoekers kunnen kennismaken met de producent of met de verwerkers van ‘nabij-producten’. Ze leren het verhaal achter de stiel, de liefde voor het vak. En bovenal verkleinen ze zo de ecologische voetafdruk.

Schepen Jan Martens: ‘Het zijn op zaterdag 23 juni allemaal producenten van, of uit de omgeving van Oosterzele. Wie bij hen koopt, onderneemt effectief actie om zo tot een duurzamere wereld te komen. Aardappelen uit Marokko, zouden onbetaalbaar moeten zijn. Maar ze zijn goedkoop en we staan er niet bij stil. Ondertussen vergaat ons milieu’.
Deelnemers
Geitenboerderij Klavertroef Scheldewindeke (verse geitenkaas, vlaai, rijstpap, geitenmelk), Evidel Moortsele (water en frisdranken), Bart Van der Heyden Balegem (bioboerderij), De Avalonhoeve Scheldewindeke (restaurant, bioboerderij), Brouwerij Gemeldorp Lierde (honingbier, honing en honingmosterd, kruidenkazen, bierkazen), De Kollebloem Sint — Lievens — Esse (bioboerderij), Voedselteam Oosterzele (algemene voeding), De Gijzelse microbrouwerij Gijzenzele (bier: het Gijzelaarke), IJskar Scheirlinck Oosterzele (melkijs), Wijndomein pres de Gand Moortsele (wijn), Lejeune — De Vriese (Scheldewindeke (aardappelen), De Vierhoekhoeve Gijzenzele (ijs of kaas), Christiana Bronnen Dikkelvenne (water, frisdranken), Domein De Gusseme Zwalm (wijn), stokerij Van Damme Balegem (jenever, gin).                           Reporter 17