Merelbeke hartveilig

Persbericht.   Merelbeke wil een ’hartveilige gemeente’ worden en heeft daarvoor een samenwerkingsakkoord gesloten met het Rode Kruis. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, telt elke seconde. Snel handelen kan het verschil maken tussen leven en dood. De gemeente wil er in elk geval voor zorgen dat de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk zijn.

Om het label ‘hartveilige gemeente’ te krijgen, moeten gemeenten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet onder meer minstens 10 procent van het gemeentepersoneel opgeleid zijn in reanimatie en het gebruik van automatische externe defibrillatoren (AED). Bovendien moeten gemeenten tenminste één AED-toestel plaatsen op een publieke plaats.

 

Merelbeke doet nog beter: meer dan 20 procent van het gemeentepersoneel krijgt vormingen over reanimeren en defibrilleren. Daarnaast krijgen ook de lokale sportverenigingen de kans om via de gemeente opleidingen te volgen. Die worden zowel door het Rode Kruis als door het Vlaams Kruis gegeven, want ook het Vlaams Kruis is op vlak van hulpverlening een belangrijke partner van de gemeente.

Merelbeke heeft al vier AED-toestellen geplaatst, aan het zwembad, aan de Gemeentehallen, aan Sportpark Flora en in de Plataan, tussen het gebouw van Judo School Merelbeke en dat van de tafeltennisclub. Ook het Vlaams Kruis investeerde al in verschillende AED-apparaten, op de parking achter het Vredegerecht (aan het lokaal van het Vlaams Kruis) en aan de parochiezaal in Melsen.

 

Burgemeester Filip Thienpont is alvast erg blij dat Merelbeke zich ‘hartveilige gemeente’ mag gaan noemen. “Onze gemeente doet al lang heel veel inspanningen rond preventie en civiele veiligheid en heeft voor haar aanpak op dat vlak ook een goeie reputatie. Dat we ons nu ook officieel ‘hartveilige gemeente’ zullen mogen noemen, is weer een nieuwe stap vooruit.”